Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Teater, pyssel och presidentval när Spektakeldagen firades i Jakobstad

Pappa med tre flickor.
Bildtext Klara, Livia, Siri och Markus Niemi njöt av dagens program. Bland annat fick de göra skyltar och rösta i presidentval.

Spektakeldagen firas för att uppmärksamma Barnkonventionens dag. I år är temat demokrati och barnens självbestämmanderätt.

I Jakobstad uppmärksammades Barnkonventionens dag i vanlig ordning genom evenemanget Spektakeldagen i Campus Allegro. Dagen bjöd på program och konstverkstäder för hela familjen.

Systrarna Klara, Livia och Siri Niemi och pappa Markus dök upp strax efter att dörrarna öppnades klockan 10.

– Det har varit roligt, säger Livia.

Vad har varit bäst?

– Kanske att få rita och pyssla, funderar storasyster Klara.

Alla tre har också röstat i Spektakeldagens eget presidentval. Det är första gången de har fått rösta i ett val. Också det har varit roligt.

En liten flicka lägger en röstsedel i en valurna.
Bildtext Det finns ingen åldersgräns för att få rösta i det här valet.

Pappa Markus tycker det är bra att det ordnas evenemang med barnen i fokus. Men programmet tilltalar inte bara de allra minsta.

– Jag gillade teatern. Den var riktigt bra.

Under dagen har Unga Teatern gjort tre uppföranden av föreställningen Vit. Programmet har också bjudit på uppträdanden av Minikryddorna och Wava-institutets Improgrupp.

Program för hela familjen

Vid pysselstationen med pärlplattor hittar vi Marko och Ivar Bogdan med pappa Konstantin Dombrovskyy. Marko, 7 år, ser fundersam ut när Yle Österbottens reporter frågar vad han har tyckt om dagen.

– Jag har inte tänkt färdigt om det ännu, säger han efter en stunds eftertanke.

En pappa med två barn.
Bildtext Marko och Ivar Bogdan och pappa Konstantin Dombrovskyy gillade teaterföreställningen.

Förutom att pyssla med pärlor har trion i alla fall sett en teaterföreställning och röstat i presidentvalet. Markos röst föll på sjörövarkaptenen Edvard Ormtunga.

Pappa Konstantin berättar att de brukar delta i alla möjliga tillställningar. Han tycker att det är viktigt att det ordnas program som hela familjen kan delta i.

– Vi önskar att det ordnas sådant här ofta.

Två personer utklädda till en sjörövare och en katt.
Bildtext Två av kandidaterna i Spektakeldagens presidentval: sjörövarkaptenen Edvard Ormtunga och Katarina Lat-Tass af Ottoman.

Demokrati årets tema

På Kulturbyrån som står bakom evenemanget är man mycket nöjd med dagen. I fjol blev det ingen Spektakeldag på grund av coronaläget.

– Jag har varit spänd och undrat hur det ska gå, men det ser ut att gå jättebra, säger Marja-Leena Hyytinen, chef för Kulturtjänster.

– Det är fantastiskt fint att få ordna evenemang som också de yngsta invånarna kan ta del av, säger byråassistent Robin Käldström.

Två personer i munskydd håller upp röstsedlar.
Bildtext Robin Käldström och Marja-Leena Hyytinen från Kulturbyrån är glada över att Spektakeldagen kunde ordnas i år.

Årets tema är demokrati och barnens självbestämmanderätt i sitt närsamhälle. Hyytinen berättar att de här sakerna har varit på tapeten under hösten.

Under evenemanget har temat också en synlig roll. Barnen får rita ID-kort och fylla i röstsedlar som sedan stämplas och läggs i en valurna.

Kvinna med Unicef-väst ger en glass åt en pojke.
Bildtext Tidiga rapporter tyder på att glassutdelningen inverkade positivt på valdeltagandet.

Valdebatt kring frågor som berör barnen

Under dagen har man också hållit en valdebatt med Jakobstads stadsfullmäktiges ordförande Annica Haldin (SFP) som moderator. De fem kandidaterna debatterade kring teman som är aktuella för barn.

– Just nu ser jag hur ett barn lägger ner sin röst i en av stadens valurnor. Det tycker jag är jättefint som en demokratisk handling, säger Hyytinen.

Fem utklädda personer sitter på en scen.
Bildtext Stadsfullmäktiges ordförande Annica Haldin frågar ut presidentkandidaterna.

Är det här något vi kan se resultatet av i valdeltagandet om tio år eller så?

– Det ska vi ju hoppas! säger Hyytinen.

Spektakeldagen ordnas av Kulturbyrån i Jakobstad och Bildkonstlinjen Balatako vid Wava-institutet i samarbete med Novia Scenkonst och UNICEF Jakobstad.