Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättebesked av Johaug i norska premiären – Niskanen besegrade Bolsjunov med klar marginal på favoritdistansen

Från 2021
Therese Johaug jublar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det mesta var sig likt då de norska åkarna gjorde säsongspremiär i Beitostølen. Therese Johaug var i en klass för sig och vann damernas 10 kilometer klassiskt. I den svenska premiären blev det en väntad vinnare i damklassen och en skrällvinnare i herrarnas lopp.

10 kilometer klassiskt borde vara som klippt och skuret för Therese Johaug, och så blev det också då de norska damerna inledde säsongen. Ingen av konkurrenterna var i närheten av Johaugs nivå.

Johaug, som startade sist i loppet, skaffade sig tidigt en stor ledning och i mål var hon hela 43,9 sekunder snabbare än Heidi Weng.

– Jag åkte väldigt bra i dag och stressade aldrig. Jag genomförde loppet enligt planen, säger Johaug till NRK efter segern.

Bakom Johaug och Weng gick Silje Theodorsen in som trea i loppet. Hon förlorade med en minut och 19 sekunder till Johaug. Theodorsens insats gladde ändå Johaug.

– Det är ett fantastiskt resultat. Det kul att se tjejer som står utanför landslaget som kommer och presterar. Vi behöver fler som åker fort i distanslopp och kanske kan ta över efter mig, säger Johaug.

På herrarnas 15 kilometer klassiskt gick segern till Hans Christer Holund före Emil Iversen och Håvard Mosesby.

Skrällvinnare i Sverige

Den svenska skideliten säsongsdebuterar i Gällivare den här helgen. I herrarnas lopp över 15 kilometer i klassisk stil blev det stor överraskning högst upp på prispallen.

Doldisen Leo Johansson slog alla med häpnad då han vann loppet med 7,1 sekunder före Dario Cologna.

– Jag fick höra tidigt att jag gick bra, det var bara att åka på. Jag hade fokus på att åka stort och lyckades med det väldigt bra, säger Johansson till SVT.

I damernas distanslopp imponerade Frida Karlsson och vann med 16,1 sekunder före Ebba Andersson.

– Det var som att släppa ut korna på grönbete. Det var en ivrig Frida på startlinjen. Jag öppnade hårt men tycker ändå att jag håller i det hyfsat, säger Karlsson till SVT.

Charlotte Kalla, som hade en tung vinter förra säsongen, var trea i premiären. Kalla blev slagen med 48 sekunder av Karlsson.

Niskanen slog ryssarna igen

Iivo Niskanen tävlade inte i dagens sprint i finska cupen utan valde i stället att åka 15 kilometer klassiskt i Muonio. Där ställdes han mot det ryska landslaget och levererade igen.

Precis som förra helgen vann han på sin favoritdistans. Niskanen slog tvåan Aleksej Tjervotkin med 2,1 sekunder.

En intressant åkare kom också till start i loppet. Aleksandr Bolsjunov har lidit av hälsobekymmer under hösten och gjorde nu säsongens första tävling.

Bolsjunov var ändå chanslös, både mot Niskanen och flera landsmän. Bolsjunov slutade på femte plats i loppet och var hela 43,5 sekunder långsammare än Niskanen.

Förutom Tjervotkin var även Ilja Semikov bättre än Bolsjunov i loppet medan Jevgenij Belov hade samma tid som den ryske storåkaren.

Diskussion om artikeln