Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Grönas Iiris Suomela: Finland måste skynda på EU:s klimatpolitik – inte bromsa den

Från 2021
En kvinna i grön skjorta framför en grön fondvägg.
Bildtext Det är omöjligt att stoppa klimatförändringen med endast offentliga pengar, sa De Grönas vikarierande ordförande Iiris Suomela.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Finland ska vara i framkanten när det gäller EU:s klimatpolitik, istället för att bromsa den. Det anser de Grönas vice ordförande Iiris Suomela, som vikarierar för Maria Ohisalo som partiordförande. De Gröna håller under helgen fullmäktigemöte i Helsingfors.

Iiris Suomela kommenterade under mötet den tvist som uppstod i regeringen om EU:s taxonomilinje.

– Klockan tickar och de närmaste åren är kritiska när det gäller att stoppa klimatförändringen. Därför är det sorgligt att många finländska politiker inte ens är redo att stödja frivilligt klimatarbete – investerare och företags strävan att handla på ett hållbart sätt, sa Suomela och hänvisade då till taxonomidiskussionen.

Taxonomiförordningen handlar om att lägga fram kriterier för vad som är klimatvänliga verksamheter.

monitoimikone

Finland röstar mot EU:s skogslinje – regeringspartierna oense

Regeringen godkänner inte EU:s taxonomilinje.

Enligt Suomela kan investerare i och med taxonomin vara säkra på att deras pengar inte går till att förorena eller på något sätt skada miljön. Så ser situationen ändå inte ut för tillfället eftersom det inte finns tillräckliga internationella standarder.

– Det här är viktigt eftersom det är omöjligt att hindra klimatförändringen med endast offentlig finansiering, utan vi behöver allas hjälp. Det här gäller också företag och investerare, sa Suomela.

Kari: Omöjligt att lösa klimatförändringen med skattepengar

Också den nya miljö- och klimatministern, De Grönas Emma Kari kommenterade taxonomitvisten för fullmäktige.

Enligt Kari är taxonomi ett frivilligt klassificeringssystem som gör det möjligt att lättare känna igen de klimat- och miljövänligaste företagen och projekten på finansmarknaden.

– Klimatkrisen är en så pass massiv fråga att det är omöjligt att lösa den med hjälp av endast skattepengar. Skattepengarna räcker helt enkelt inte till. Vi behöver få med alla, varenda en människa och organisation och också varje företag, sa hon.

Att gynna klimatåtgärder gynnar i slutändan också finländska företag, enligt Kari.

Källa: STT