Coronaprotester i flera länder i Europa – tiotusentals samlades i Österrike för att demonstrera mot vaccinkrav och nedstängning
Demonstrationer mot coronarestriktioner arrangerades i flera europeiska länder under lördagen.
Omkring 35 000 personer samlades i dag i Österrikes huvudstad Wien för att demonstrera mot planerade vaccinkrav och landets stränga coronarestriktioner.
Demonstrationen organiserades bland annat av det högerpopulistiska Frihetspartiet.
Enligt lokala medier har demonstrationen till stor del förlöpt lugnt, men vid minst ett tillfälle ska en demonstrant ha försökt komma över en polis tjänstevapen. Demonstranter antände också fyrverkerier och kastade öl- och plastflaskor på polisen.
Över 1 300 poliser var på plats för att övervaka demonstrationen. Kring tio personer har hittills gripits.
Österrike meddelade på fredagen att man från och med måndag kommer att stänga ned samhället i minst 10 dagar. Det blir även obligatoriskt för österrikare att ta coronavaccinet från och med den första februari.
Vaccinationstäckningen i Österrike är bland de lägsta i Västeuropa: Bara kring 66 procent av österrikarna är fullt vaccinerade mot covid-19.
Protester mot coronarestriktioner i Nederländerna spårade ur – flera skadades av polisens skott i Rotterdam
Demonstrationerna väntas fortsätta under veckoslutet.
1 500 demonstrerade i Helsingfors
Demonstrationer organiserades på lördagen också bland annat i Schweiz, Kroatien, Italien, Nordirland och i Nederländerna.
I Rotterdam spårade protesterna ur på fredagskvällen, och flera demonstranter skadades då polisen sköt skott mot dem.
Också i Helsingfors samlades kring 1 500 personer på Järnvägstorget för att demonstrera mot coronarestriktioner.
Samtidigt pekar coronakurvorna uppåt i flera europeiska länder, enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Såväl antalet smittfall, dödsfall och antalet personer som kräver sjukhusvård ökar i flera länder. Läget är värst i länder där vaccinationsgraden är låg.
Enligt ECDC är coronaläget väldigt oroande i Kroatien, Tjeckien, Grekland, Ungern, Polen och Slovenien. Läget beskrivs som oroande i sjutton länder, bland annat i Österrike, Tyskland, Danmark, Island och i Norge.
Källor: Reuters, AP, Yle uutiset