Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Rita Paqvalén får årets Guldanka

Från 2021
Uppdaterad 20.11.2021 22:46.
En leende gråhårig kvinna med kort hår framför en tavla.
Bildtext Paqvalén har under flera års tid aktivt deltagit i den queerfeministiska samhällsdebatten.
Bild: Jenny Jägerhorn

Föreningen Regnbågsallians Svenskfinlands pris Guldankan går i år till författaren och litteraturforskaren Rita Paqvalén.

“Vi är glada över att ha en person som Rita i vårt finlandssvenska regnbågssammanhang. Min upplevelse av Rita är att hon alltid ställer upp med sitt kunnande och kommer med ovärderliga insikter. Hennes nya bok är minst sagt en kulturgärning”, säger Regnbågsalliansens ordförande Catariina Salo i ett pressmeddelande.

Paqvaléns essäsamling Queera Minnen lyfter fram gömda berättelser ur den finlandssvenska queerhistorien.

Enligt Regnbågsankan har Paqvalén fungerat som inspiration, förebild och kunskapskälla i det queera Svenskfinland genom sin breda och tvärvetenskapliga kunskap inom områden om queerfeminism, litteratur och kulturhistoria.

“Genom att gräva i det förflutna och ständigt vara nyfiken på dess inverkan på samtiden har Rita Paqvalén under en lång tid hjälpt oss förstå vår queera historia, en historia som ofta finns i det osynliga, i tystnaderna och mellanrummen", lyder prismotiveringen.

Föreningen Regnbågsankan delar årligen ut priset till en person eller instans som jobbat för hbtiqa+ -frågor på svenska i Finland.

Ett hedersomnämnande går till Panda Eriksson och kampanjen kring medborgarinitiativet för att förnya translagstiftningen.