Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina kommer med nya videobilder på Peng Shuai – IOK:s ordförande i videosamtal med tennisstjärnan

Uppdaterad 21.11.2021 19:25.
Tennisspelaren Peng Shuai håller racketen i vänstra handen, hennes min är bestämd och hon har knutit den högra näven..
Bildtext I snart tre veckor har tennisvärlden letat efter Peng Shuai.

Internationella Olympiska Kommittén IOK:s ordförande Thomas Bach har talat med den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai.

Enligt ett uttalande från IOK ska Peng Shuai ha sagt att hon befinner sig i säkerhet och att hon mår bra. Bachs och Pengs videosamtal tog kring en halv timme, uppger IOK.

Också Emma Terho, ordförande för idrottarkommissionen i IOK deltog i samtalet. I ett uttalande säger Terho att hon är lättad över att Peng mår bra.

"Peng sa att hon befinner sig i säkerhet i sitt hem i Peking och att hon mår bra. Hon hoppas ändå att man skulle respektera hennes privatliv. Hon tänker tillbringa tid med sina vänner och med sin familj. Hon vill spela tennis också i framtiden eftersom hon älskar det", står det i uttalandet.

Peng Shuai har inte setts till sedan i början av november då hon anklagade toppolitikern Zhang Gaoli för våldtäkt. Sedan dess har allt fler inom idrottsvärlden och också i tennisspelarens närmaste krets undrat var Peng Shuai befinner sig och hur hon mår.

Tidigare på lördagen publicerade kinesisk statlig media en video på Twitter där Peng Shuai står vid sidan av en tennisplan och uppges delta i öppningsceremonin för en tennisfinal för ungdomar. I en annan video delar hon ut autografer till barn.

Statlig media publicerade i går också två videosnuttar från Peking där Peng Shuai ser ut att samtala med människor under en middagsbjudning.

Äktheten i videosnuttarna har inte kunnat bestyrkas.

Stor internationell oro

Bland annat FN har engagerat sig i frågan kring det spårlösa försvinnandet. För några dagar sedan krävde FN:s kommitté för mänskliga rättigheter bevis på att allt står väl till med henne.

Talespersonen Liz Throssell vid FN:s kommitté för mänskliga rättigheter bekräftar att enligt tillgänglig information har Peng inte setts till sedan hon framförde sina anklagelser på sociala medier.

Förutom FN och Internationella tennisförbundet WTA har exempelvis USA och Storbritannien engagerat sig i fallet med hot om tennissanktioner mot Kina.

Försvinnandet har fått mycket utrymme i såväl traditionella som sociala medier.

Artikeln uppdaterades klockan 19:23 med information om att IOK varit i kontakt med Peng.