Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: EU i skogen, studerande drogade i Åbo och världens vackraste pojke

Traktor i en skog.
Bildtext År 2019 stod skogsindustrin för över 19 procent av Finlands varuexport. Det totala värdet på skogsvaruexporten var då 12,5 miljarder euro.

God söndagsmorgon! Här kommer några lästips från veckan som gått.

Vad har EU att göra med hur Finland sköter sina skogar, och vad är en taxonomiförordning? Vi förklarar vad regeringens skogsgräl handlar om

EU lägger som bäst upp kriterier för vad som ska kunna räknas som gröna, hållbara investeringar. En del av diskussionen handlar om hur ett hållbart skogsbruk ser ut. På den punkten är Finland och Sverige av helt annan åsikt än resten av EU – och dessutom saknar regeringspartierna en enhetlig syn.

Vad är en taxonomiförordning och varför grälar Finlands regering om den?

Världens vackraste pojke – magiskt vacker och extremt upprörande dokumentär om framgångssagan som blev en mardröm

Luchino Viscontis Döden i Venedig är en av 1970-talets största filmer. Ofta prisad för sin hyllning till livets sköra skönhet. Men i sin Arenanaktuella dokumentär åskådliggör Kristina Lindström och Kristian Petri hur behandlingen av filmens unga stjärna var allt annat än vacker.

Vad hände med tonårsstjärnan Björn Andrésen?

Porträtt på Björn Andrésen som tittar in i kameran.
Bildtext Ung och vacker. Björn Andrésen debuterade i Roy Anderssons "En kärlekshistoria" (1970) och blev en stjärna iochmed "Döden i Venedig" (1971). Men han har betalat ett högt pris för den uppmärksamhet han fick som tonåring.

Kurderna i Irak hoppades på en öppen väg in i Europa via Belarus – "Snart reser jag också själv" säger en ung man till Yle

Under de senaste månaderna har tusentals kurder lämnat sina hemtrakter i Irak för att resa till Europa. Uppskattningsvis 3 000-5 000 personer ansökte i somras om visum till Belarus.

I Irak har många trott på den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenkos löften om att vem som helst enkelt kan ta sig till ett EU-land via Belarus.

Yles reporter Antti Kuronen har besökt Kurdistan i Irak - ett område som många nu har lämnat i hopp om ett bättre liv i Europa.

En ung man på ett kurdiskt torg.
Bildtext Hangaw och Karwan drömmer om ett nytt liv i EU.

Personer misstänks ha blivit drogade i Åbos nattliv – det här oroar studenter

Polisen har fått in upp emot tio anmälningar av personer som misstänks ha blivit drogade på barer och studentfester i Åbo. Gärningsmannen är okänd och också motivet är okänt.


Åbo Akademis Studentkår har informerat sina föreningar om hur man på bästa möjliga sätt kan försöka förhindra att någon blir drogad på de fester som föreningarna ordnar.

Rebecka: "Jag trodde aldrig vi skulle få en svacka i sexlivet – tills det hände"

Vad räknas som en svacka i sexlivet för Carro och Rebecka? Carro upplever just nu en svacka i sexlivet, men hennes man vet nog inte av det. Hur kan det komma sig? Lyssnarna delar med sig vad de tycker att räknas som en svacka.