Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överläkare Asko Järvinen till Iltasanomat: Det behövs restriktioner för att skydda ovaccinerade vuxna

Överläkare Asko Järvinen i närbild.
Bildtext Överläkare Asko Järvinen: Femte vågen kulminerar kring jul

Det är troligt att det allt svårare coronaläget i Finland tvingar myndigheter att återinföra restriktioner av något slag, säger HUS-överläkaren Asko Järvinen i en intervju för tidningen Iltasanomat. Den femte coronavågen väntas kulminera kring jul.

Järvinen säger till Iltasanomat att det troligen kommer att behövas restriktioner i stil med dem i Centraleuropa för att få bukt med smittspridningen och antalet nya fall av coronavirussmitta.

Till exempel Österrike har infört restriktioner i hela samhället - för alla - trots att man först talade om att endast begränsa de ovaccinerades liv. Nedstängningen gäller nu också vaccinerade och varar i tio eller i högst tjugo dagar.

"Det är frågan om att minska på ovaccinerade vuxnas risk att bli smittade genom att begränsa kontakterna så att sjuk- och intensivvården inte överbelastas", säger Asko Järvinen, överläkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

"Intensiven vårdar främst ovaccinerade"

 Han konstaterar att cirka 70 procent av alla covidpatienter på sjukhusens vanliga avdelningar och så gott som alla på intensiven är ovaccinerade.

Enligt Järvinen smittas och insjuknar också färdigvaccinerade personer i covid-19, men han preciserar att en vaccinerad person vanligtvis inte insjuknar särskilt allvarligt, högst som vid en kraftigare förkylning.

Beslutsfattarna bör enligt Järvinen således ta ställning till vilka metoder som är adekvata, nödvändiga och vettiga i rådande eskalerande smittläge.

Järvinen: Läget är värst kring jul

Under den senaste veckan har den dagliga smittsiffran rört sig kring drygt tusen nya fall per dag och epidemins femte våg håller enligt Järvinen på att trappas upp i Finland.

I torsdags var siffran 1 259 och i fredags 1 191, vilket är de högsta dagliga siffrorna under hela pandemin hittills.

Två sjukskötare i blå skyddsförklädena betraktar monitorer på intensivvårdsavdelningen.

Antalet coronafall fler än tusen också i dag – över 40 får intensivvård

Nästan 300 personer vårdas på sjukhus för coronavirus.

Järvinen bedömer att smittspridningen ökar under de närmaste veckorna. Överläkaren tror att epidemiläget når sin kulmen om cirka en månad, det vill säga kring jul.

På Iltasanomats fråga om hur hög den dagliga smittsiffran kan bli innan det vänder mot det bättre svarar Järvinen att det beror på om man börjar testa mera igen.

En tid har det varit så att dubbelvaccinerade inte förutsatts låta testa sig vid lindrigare förkylningssymptom, och då får man givetvis inte fram alla positiva fall.

Vad gäller julfirandet säger Järvinen att personer, som fått två eller tre vaccindoser, inte behöver isolera sig den här julen. Detta gäller även äldre personer.

Det räcker med normala skyddsåtgärder som att tvätta händer, använda munskydd och stanna hemma då man är sjuk, säger överläkaren.

"Ingen akut brådska med tredje dosen"

Järvinen tar i intervjun också ställning till tidtabellen gällande den tredje vaccindosen för alla vuxna finländare.

Han säger att det inte finns någon akut brådska för tredje vaccinrundan för den stora allmänheten eftersom det skydd som två vaccindoser ger mot allvarlig covid-19 bibehålls på utmärkt nivå även efter sex månader.

Därmed stöder han hälsomyndigheternas linjedragning om att ingens vaccinskydd håller på att dramatiskt upphöra. Expertgruppen för vaccinfrågor KRAR ska träffas den 1 december för att diskutera frågan om en tredje vaccindos för alla.

För närvarande erbjuds booster för personer som fyllt 60 år, personer i riskgrupper och vårdare som fått de två första doserna med kort intervall i början av året.

"Vi kommer inte att kunna utrota eller kväsa viruset med hjälp av vaccinationer. Data från bland annat Kanada visar att skyddet mot smitta inte är fullständigt", säger Järvinen.