Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Generalerna i Sudan ger efter – premiärministern återinsätts och alla som har gripits friges

Från 2021
Uppdaterad 21.11.2021 20:16.
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartoum protesterar mot den styrande militärjuntan.
Bildtext Demokratiaktivister i Sudan hotar med nya massprotester mot kuppmakarna trots avtalet om maktfördelning.
Bild: EPA

Militären i Sudan går med på att återinsätta premiärminister Abdalla Hamdok, som har suttit i husarrest sedan militärkuppen för en knapp månad sedan. Juntans ledare, general Abdel Fattah al-Burhan, går också med på att frige alla politiska ledare som greps efter kuppen. Civila medlare säger att avtalet med militären innebär en återgång till övergångsstyret som rådde före kuppen.

Massprotester och omvärldens protester efter militärkuppen den 25 oktober ser ut att ha lett till önskat resultat i Sudan. Den styrande militärjuntan, som leds av general Abdel Fattah al-Burhan, går med på att frige alla som har gripits och att man återgår till läget som rådde före kuppen.

Ett fyrtiotal demonstranter dödades i protesterna mot kuppmakarna. Demonstrationerna fortsatte också efter söndagens besked, både i huvudstaden och i andra städer. Tusentals demonstranter samlades i Khartum, där polisen ska ha avfyrat tårgas mot demonstranterna. En sexton år gammal pojke dog under en demonstration i staden Omdurman på söndagen.

Civila medlare som har förhandlat med militären lade fram kompromissen på söndag förmiddag.

– En politisk överenskommelse har nåtts mellan general Burhan, Abdalla Hamdok, politiska krafter och medborgarorganisationer om att Hamdok återfår sin ställning och om frigivning av politiska fångar, konstaterade en av förhandlarna, partiet Ummas ledare Fadlallah Burma.

Sudanin armeijan pääkenraali Abdel Fattah al-Burhan puhuu medialle.
Bildtext Militärjuntans ledare, general Abdel Fattah al-Burhan går med på en återgång till läget som rådde före militärkuppen den 25 oktober.
Bild: Ashraf Shazly / AFP

Slut på våldet?

Demokratiaktivister och omvärlden, som isolerade juntan efter kuppen, har framför allt krävt att Hamdok och andra politiska ledare friges och återinsätts på sina poster. De civila förhandlarna säger att kompromissen var ett resultat av förhandlingar mellan militären, tidigare rebelledare samt olika politiska partier.

Premiärminister Abdalla Hamdok sa på söndagen att hans viktigaste uppgift är att stoppa att sudanesers blod spills.

Juntans ledare, general Abdel Fattah al-Burhan lovade att man som en del av maktöverföringen kommer att hålla fria val i landet.

– Vi vill skapa ett äkta partnerskap med alla nationella krafter så att vi så småningom kan skapa institutioner som tar oss framåt, sa al-Burhan på söndagen.

Kartalla Sudan ja sen pääkaupunki Khartum Afrikassa.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle

Fackföreningsalliansen SPA motsätter sig överrenskommelsen, som organisationen kallar "politiskt självmord" för Hamdok.

SPA (Sudanese Professionals Association) är en paraplyorganisation för olika yrkeskårer och fackförbund och har spelat en ledande roll både i protesterna mot Omar al-Bashir och mot den nuvarande juntan.

SPA har också lett civila olydnadskampanjer som har visat sig vara mycket effektiva mot militären. SPA har krävt att man utreder hur ett fyrtiotal demonstranter har dödats sedan kuppen och myndigheterna har nu lovat att inleda en utredning om skjutningarna och våldet mot demonstranter.

Abdalla Hamdok.
Bildtext Premiärminister Abdalla Hamdok friges och återinsätts på sin post.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ohelig allians fortsätter

Sudan har genomlidit flera militärkupper sedan självständigheten år 1956.

Abdel Fattah al-Burhan tog över som militärledare efter att den långvarige diktatorn Omar al-Bashir avsattes år 2019, efter landsomfattande massprotester.

Burhan utsågs till ordförande för övergångsstyret som bildades; en ohelig allians bestående av generaler och civila ledare.

Diplomaten och ekonomen Abdalla Hamdok, som har en lång karriär i FN bakom sig, tog över som premiärminister men borgfreden mellan militären och civila ledare tog slut i oktober då Burhan utlyste undantagstillstånd och fängslade Hamdok och ministrarna i hans regering.

Burhan hävdade att det inte var frågan om en kupp, utan endast ett försök att "rätta till övergången till civilstyre."

Varken sudaneser eller omvärlden trodde på honom och juntan isolerades både politiskt och ekonomiskt. Det har nu alltså lett till att generalerna verkar ha gett efter, åtminstone för tillfället.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades klockan 20.15 med reaktioner och information om nya protester på söndagen.