Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaprotesterna fortsatte i Nederländerna för andra natten i rad – WHO uppmanar Europa att införa fler coronaåtgärder

Från 2021
Uppdaterad 21.11.2021 21:32.
En folkmassa går på en gata, en del av dem har plakat i händerna.
Bildtext Lördagens demonstration i Amsterdam gick lugnt till.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Nederländerna har folk för andra dagen i rad dragit ut på gatorna för att protestera mot landets coronarestriktioner. Polisen meddelade på söndagen att man gripit 48 personer i samband med demonstrationer i flera städer.

Under lördagskvällen greps 19 personer i Haag, det här efter att demonstranterna startat bränder och kastat stenar och fyrverkeripjäser på polisen.

Protester rapporteras också från flera andra städer i Nederländerna, där protesterna för det mesta ska ha gått lugnt till. Tretton personer greps ändå efter protester i Stein och Roermond i södra delen av landet, och 16 personer greps i Urk i det såkallade nederländska bibelbältet.

Under fredagen skakades Rotterdam av våldsamma protester som ledde till att polis öppnade eld och att fyra personer skottskadades. Då greps över 50 människor och Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb beskrev protesterna som våldsorgier.

Enligt polisen ska någon också ha kastat sten på en ambulans. Fem poliser uppges ha skadats i protesterna, en av dem ska ha körts bort från platsen i ambulans efter att ha skadat sitt knä.

Den nederländske justitieministern Ferd Grapperhaus kallade våldet mot polis och brandmän för motbjudande.

– Rätten att demonstrera är väldigt viktig i vårt samhälle, men det vi såg i går kväll var kriminellt, sa Grapperhaus.

Lugn protestmarsch i Amsterdam

På andra håll i landet stoppades två fotbollsmatcher tillfälligt efter att anhängare ska ha sprungit ut på planen. Det är förbjudet att ha publik under fotbollsmatcher på grund av landets coronaregler.

Polisen var starkt närvarande i flera andra nederländska storstäder efter upprop till protester på sociala medier, men endast en handfull personer greps.

I förgrunden förkolnade cyklar och annan bråte. I bakgrunden en man i gul jacka och hjälm på en motorcykel.
Bildtext Under fredagen brände demonstranter i Rotterdam cyklar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Arrangörerna till en demonstration som skulle hållas i Amsterdam på lördag valde att inhibera demonstrationen efter fredagens våldsamheter.

Flera tusen valde ändå att samlas till en protestmarsch i centrala Amsterdam, marschen gick lugnt till.

Folk vill leva, säger demonstrant

Några tusen personer marscherade också genom staden Breda i södra Nederländerna nära den belgiska gränsen. De bar plakat med texter som “Ingen lockdown”.

Arrangörerna sa att de motsatte sig premiärminister Mark Ruttes planer att inte tillåta ovaccinerade i barer och restauranger.

En folkmassa på en gata, en del bär plakat.
Bildtext Arrangörerna ställde in demonstrationen i Amsterdam efter kravallerna i Rotterdam men några tusen marscherade ändå.
Bild: Evert Elzinga / EPA

– Folk vill leva, det är därför vi är här, sa Joost Eras, en av arrangörerna.

Stämningen på marschen var uppsluppen, en del av demonstranterna dansade och på plats fanns också dj:s.

– Vi är inga upploppsmakare, vi kommer i fred, sa Eras.

WHO vill se coronaåtgärder i Europa

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är coronaläget i Europa nu mycket oroväckande och en halv miljon dödsfall i covid-19 kan bli verklighet nästa vår om striktare restriktioner inte införs.

– Vi vet vad som behöver göras för att bekämpa viruset. Det går att stävja med vaccin, munskydd och coronaintyg, säger den regionala chefen Hans Kluge till BBC.

Källor: BBC, SVT, STT, Reuters, AFP.

Artikeln uppdaterades klockan 21:32 med ny information om antalet gripna.