Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Li Andersson förundrad över Annika Saarikkos utspel om rambudgeten: “Känns som skuggboxning”

En kvinna i svart polo står vid ett podium och talar i en mikrofon.
Bildtext Vänsterförbundets ordförande Li Andersson är förundrad över Centerns Annika Saarikkos skuggboxning.

Vänsterförbundets ordförande undervisningsminister Li Andersson förundras över Centerns ordförande, finansminister Annika Saarikkos utspel på lördag. Saarikko sa då att att flera regeringspartier enligt henne vill bryta mot överenskommelser kring rambudgeten.

Under Centerns partimöte i Rovaniemi på lördag sa Saarikko att partifolk inom SDP, Vänsterförbundet och De Gröna enligt henne måste sluta drömma om att man ska bryta mot de gemensamma budgetramarna.

Andersson undrar vad Saarikko grundar sitt uttalande på.

– Saarikkos kommentarer och den här offentliga diskussionen känns som skuggboxning. Därför är det svårt för resten av regeringspartierna att säga något om uttalandena, sa Andersson.

Andersson kommenterade Saarikkos uttalande under Vänsterförbundets partifullmäktigemöte under söndagen.

– Vänsterförbundet har inte i något skede försökt bryta sig ur regeringen. Vi utgår från att vi för förhandlingar om rambudgeten som normalt nästa vår, sa Andersson.

Andersson håller med Marin om att lösningar finns om viljan finns

Andersson höll med statsminister Sanna Marin, som igår sa att det finns lösningar på allt om viljan att hitta lösningar finns.

– Vi lyckades hitta lösningar under de senaste budgetförhandlingarna och det är möjligt också nästa vår. Om det inte finns vilja att hitta lösningar, då har vi betydligt större problem och svårigheter, sa Andersson.

Varken Vänsterförbundet, SDP eller De Gröna har enligt Andersson kommit med någon diskussionsöppning om utgiftsramarna.

Hon säger också att det är omöjligt att föra diskussioner om rambudgeten på förhand och dessutom via medierna och inte direkt.

– Jag har svårt att ta ställning till det här när jag inte vet vad hon syftar på. Talar hon mer till sina egna anhängare eller till regeringspartierna.

Källa: STT