Hälsostationerna i Helsingfors är pressade till sitt yttersta – personalen jobbar kvällar och helger för att få bukt med de växande vårdköerna
Antalet personer som under en vecka kontaktar Helsingfors hälsostationer, men vars ärenden man inte genast har möjlighet att ta itu med, kan vara upp till tvåtusen. Coronaepidemin har gjort det svårare att få icke-brådskande vård på många håll i Finland.
Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsostationerna i Helsingfors, säger till Yle Uutiset att man vid Helsingfors hälsostationer nu börjat jobba också på helger för att ta itu med anhopningen av patienter som det allt dystrare coronaläget och den redan existerande vårdskulden har orsakat.
Enligt Lukkarinen är vi nu återigen i en situation där coronafallen kräver allt mer av personalens tid vid hälsostationerna.
– Man kan säga att hälsostationerna i Helsingfors är pressade till sitt yttersta.
Enligt Lukkarinen kan antalet personer som kontaktar hälsostationen, men vars ärenden man inte genast kan reagera på, vara över tvåtusen under en vecka. Lagen kräver att vårdbehovet ska bedömas inom tre dagar från att man kontaktat sin hälsostation.
Återuppringningstjänsten utgör en stor del av det arbete som nu görs under kvällar och helger.
Om man inte haft möjlighet att svara när en person ringt upp hälsostationen strävar man efter att ringa tillbaka så snabbt som möjligt. Under samtalet utreder man det eventuella vårdbehovet och kommer överens om hur man går vidare.
Enligt Lukkarinen strävar man, om möjligt också efter att göra en del av läkararbetet som distansmottagningar, säger Lukkarinen.
Förutom att coronafallen ökar sprids just nu också flera infektioner, såsom RS-viruset, vilket gör situationen ännu svårare.
Man har också ökat personalen under coronaepidemin. Normalt arbetar omkring 1 300 personer vid Helsingfors hälsostationer, just nu är personalen över 2 000 personer.
Icke-brådskande vård skjuts upp
Coronaepidemin har igen börjat belasta hälsovården i allt högre grad på olika håll i Finland. Anhopningen av patienter beror på att de som under den värsta coronatiden inte kunde eller vågade söka vård nu har börjat boka tider, samtidigt som nya coronafall kräver vård.
Coronaläget varierar på olika håll i landet. Värst är situationen fortsatt i huvudstadsregionen. Timo Lukkarinen anser att det är viktigt att ingen behöver dras med sina åkommor för länge.
Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man redan tvingats skjuta upp icke-brådskande operationer och poliklinikbesök på grund av de ökade coronafallen. Inom tandvården har vårdskulden hittills ökat under coronapandemin med kring 1,3 miljoner patientbesök.
Cancerregistrets preliminära förhandsuppgifter visar att man år 2020 konstaterade 1 200 färre cancerfall än året innan, trots att cancerfallen enligt prognoserna ökar hela tiden.
De flesta coronapatienter på sjukhus ovaccinerade
I höst har man försökt komma i kapp med den vårdskuld som coronapandemin orsakat. Men Timo Lukkarinen anser att vårdskulden nu återigen hotar att växa, då det ökande antalet coronafall kan begränsa tillgången av hälsotjänster.
Han betonar att det här i vissa fall kan leda till oåterkallelig skada. Till exempel olika cancersjukdomar kan framskrida på grund av de långa vårdköerna, till en punkt där man inte längre han behandla dem.
– Därför är det viktigt att alla snabbt får vård. All vård kan inte tryggt skjutas upp till framtiden.
Majoriteten av finländarna har fått båda doserna coronavaccin, men det finns fortsatt många ovaccinerade. Största delen av coronapatienterna som är inlagda på sjukhus eller på intensiven är ovaccinerade.
Ett effektivt sätt för var och en att hjälpa med att stävja epidemin är att vaccinera sig, påminner Lukkarinen.
Artikeln är en bearbetad översättning av Yle uutisets artikel "Terveysasemat ovat helisemässä Helsingissä" – synkentyneen koronatilanteen ja hoitovelan tuomia jonoja puretaan nyt viikonlopputöinä" av Tero Valtanen och den är översatt av Sara Sundman.