Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hamilton dominerade stort efter Verstappens bestraffning – punktering förstörde tävlingen för Bottas

Från 2021
Uppdaterad 21.11.2021 21:24.
Hamilton vinkar.
Bild: EPA-EFE/HAMAD I MOHAMMED

Det blev aldrig någon kamp om segern i Qatars GP. Lewis Hamilton ledde från start till mål och vann med klar marginal före Max Verstappen. Dagens resultat gör att det nu skiljer åtta poäng mellan förarna i titelkampen.

Resultatet i gårdagens kval gjorde att Mercedes fick chansen att taktisera mot Red Bull i starten på Qatars GP. Lewis Hamilton knep då pole position före Max Verstappen och Valtteri Bottas.

Den möjligheten försvann dock en dryg timme innan loppet skulle starta. Både Bottas och Verstappen straffades av juryn och flyttades ner på startgridden.

Bottas flyttades ner tre placeringar då han inte lättade på gasen under gulflagg i kvalet, medan Verstappen straffades med fem placeringar för att han ignorerade dubbla gulflaggor.

Hamilton fick i stället med sig Pierre Gasly i första startled medan Fernando Alonso startade som trea och Lando Norris som fyra.

Verstappen klättrade men kunde inte utmana om segern

När loppet startade behöll Hamilton relativt enkelt sin förstaplats och fick snabbt en lucka till de andra i fältet. Verstappen gjorde i sin tur en kanonstart och klättrade till fyra på det första varvet, och några varv senare var han uppe på andra plats.

Verstappen klagade ändå tidigt på problem med framvingen och trots sin andraplats kunde han aldrig utmana Hamilton om segern.

– Det var ganska ensamt där i täten, jag gillar tävlingar där man får kämpa. Vi behövde verkligen de här poängen och det var en solid insats av hela stallet, säger Hamilton efter loppet.

Hamiltons seger gör att det nu skiljer åtta poäng i VM-tabellen till Verstappens fördel då två tävlingar återstår att köra.

– Det var fint att få extra poängen för snabbaste varvet. Det kommer att vara tufft ända till slutet men det gör det hela intressant, säger Verstappen.

Bakom Hamilton och Verstappen tog Fernando Alonso vara på läget och slutade trea. Det här var spanjorens första pallplacering sedan Ungern 2014.

– Det otroligt, sju år men äntligen är vi här igen. Vi planerade för endast ett depåstopp men man kunde inte veta hur mycket däcken skulle slitas. Vi genomförde loppet perfekt, säger Alonso.

VM-tabellen:

1. Max Verstappen 351,5 poäng 2. Lewis Hamilton 343,5 3. Valtteri Bottas 203 4. Sergio Perez 190 5. Lando Norris 153 6. Charles Leclerc 152 7. Carlos Sainz 145,5 8. Daniel Ricciardo 105 9. Pierre Gasly 92 10. Fernando Alonso 77

Svag start och punktering för Bottas

Valtteri Bottas fick sämsta tänkbara start på tävlingen och tappade till elfte plats i de första kurvorna. Han hamnade bakom flera långsamma bilar och det dröjde många varv innan han fick upp farten och kunde börja klättra i fältet.

Bottas satsade på en lång första stint och väntade med däckbytet, men han fick betala dyrt. På det 33:e varvet drabbades han av punktering och tappade från tredje till 14:e plats.

Loppet var därmed kört för Bottas och sex varv före mål avbröt han tävlingen.

– Tävlingen blev en besvikelse. Starten var svag och jag fick inte upp temperaturen i däcken. Sedan fick jag upp farten och en pallplacering fanns inom räckhåll men punkteringen förstörde allt.

– Det fanns inga tendenser på att däcket skulle ge upp. Det skedde bara plötsligt, säger Bottas till CMore.

För Kimi Räikkönen blev det heller inga poäng. Han förde en relativt anonym tillvaro under hela loppet och slutade på 14:e plats.

– Farten räckte helt enkelt inte till, kommenterar Räikkönen.

Resultat, Qatars GP:

1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.24.28,471
2. Max Verstappen, Red Bull +25,743
3. Fernando Alonso, Alpine +59,457
4. Sergio Perez, Red Bull +1.02,306
5. Esteban Ocon, Alpine +1.20,570
6. Lance Stroll, Aston Martin +1.21,274
7. Carlos Sainz, Ferrari +1.21,911
8. Charles Leclerc, Ferrari +1.23,126
9. Lando Norris, McLaren + 1 varv
10. Sebastian Vettel, Aston Martin +1 varv
11. Pierre Gasly, Alpha Tauri
12. Daniel Ricciardo, McLaren
13. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
14. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
15. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo
16. Mick Schumacher, Haas
17. George Russell, Williams
18. Nikita Mazepin, Haas

Nicholas Latifi och Valtteri Bottas avbröt

Diskussion om artikeln