Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Monstermotorn" gör att Hamilton flyger fram när mästerskapet ska avgöras – experten om den spännande avslutningen: "Max är en kämpe och Lewis tar inget för givet"

Uppdaterad 21.11.2021 20:09.
Max Verstappen gratulerar Lewis Hamilton.

Det ser ut att bli tajt in i det sista mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton. Två raka segrar för Hamilton gör ändå att den sjufaldige världsmästaren får ses som knapp favorit då det hela ska avgöras anser Yle Sportens expert. Det bästa vore om allt avgörs på sista varvet i den sista tävlingen, säger Fredrik af Petersens.

F1-säsongen har bjudit på flera spektakulära race och spännande dueller, men söndagens lopp i Qatar går inte till historien som det mest minnesvärda. Lewis Hamilton var överlägsen och ledde från start till mål.

Den spänning som loppet kunde ha bjudit på försvann i juryrummet. Max Verstappen straffades för att ha ignorerat dubbla gulflagg i kvalet och flyttades ner till sjunde startruta.

– Det är nog delade meningar om en bestraffning var rätt beslut. Så vitt jag vet kom det inget meddelade på instrumentbrädan men å andra sidan så ser man på videobilder från Verstappens bil att det var dubbla gula flaggor och att han inte släppte på gasen.

– Jag tycker att det är diskutabelt om det ska vara något straff. Han fick heller ingen varning från teamet och då anser tävlingsledningen att det är upp till föraren att själv avgöra, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Max Verstappen kör över bankanten.
Bildtext Verstappen hade ingen chans mot Hamilton i Qatar.

Bättre fart för Hamilton efter motorbytet

Från en sämre startposition gjorde Verstappen vad han kunde i loppet. Han klättrade snabbt upp till tvåa men var chanslös mot Hamilton.

Med två raka segrar har Hamilton knappat in på Verstappens försprång och nu skiljer det bara åtta poäng mellan förarna då två tävlingar återstår.

Och det som kan ha fått pendeln att vända till Hamiltons fördel är motorbytet i Brasilien. Där hittade stallet farten och det syntes nu också i Qatar.

– Man får förbättra tillförlitligheten i motorn och den information jag fått, och som verkar logisk, är att man tog fram nya delar för att få en bättre säkerhet och testade först i Valtteris bil. När man såg att det fungerade fick Lewis delarna och det kan vara anledningen till att han nu har en monstermotor som han vunnit de här två loppen med.

– Frågan är om den håller samma höga prestanda i de två sista loppen. Om inte så kan det bli en liten nackdel för Lewis, säger af Petersens.

Lewis Hamilton visar tummen upp.
Bildtext Lewis Hamilton har vunnit de två senaste loppen.

Är Hamilton favorit i de två sista loppen med tanke på motorn?

– Man säger att den nya banan i Saudiarabien ska passa Mercedes bättre än Red Bull och i så fall blir loppet i Abu Dhabi den rena finalen. Det finns ändå andra faktorer som kan avgöra, men som det ser ut nu så är nog Lewis favorit.

– Max är en kämpe och Lewis tar inget för givet. Frågan är vem som är starkast och har de bästa tävlingsnerverna, den som jagas eller den som jagar? Det blir en spännande avslutning.

Det är inte bara i förarmästerskapet som det är jämnt in i det sista. I konstruktörsmästerskapet skiljer det bara fem poäng mellan Mercedes och Red Bull.

– Det är så här alla vill ha det. Det bästa vore om allt avgörs på sista varvet i den sista tävlingen. Den här säsongen har varit mycket bra och spännande.

– För stallen är det otroligt viktigt att vinna konstruktörsmästerskapet. Det är prestigen att man byggt den bästa bilen, och den ekonomiska biten då det är åtskilliga miljoner dollar mellan första och andraplatsen, säger af Petersens.