Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 5 döda då bilist rammade in i julparad i Wisconsin

Från 2021
Uppdaterad 22.11.2021 08:16.
En man går förbi polisen avspärrningsband. På marken ligger en hög tältstolar
Bildtext Över 40 personer skadades och flera dog då bilen rammade in i paraden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Minst fem människor dog och över 40 skadades då en bil körde in i en julparad i staden Waukesha i Wisconsin i USA. Polisen har gripit bilens förare, men det finns hittills inga uppgifter om eventuella motiv.

Ögonvittnen uppger att en suv körde in på paradrutten i hög hastighet och rammade in i paraden. Flera av offren rapporteras vara barn.

Räddningsverket i Waukesha, en förstad till Milwaukee, uppger att 11 vuxna och 12 barn förts till sjukhus med ambulans. Flera andra kördes till sjukhus av familjemedlemmar eller vänner.

Myndigheterna i staden uppger att över 40 personer skadades, men att siffran lever eftersom så många skadade tagit sig till sjukhus utan räddningsverkets hjälp.

– Waukeshas julparad pågick då en röd suv körde igenom avspärrningarna västerut längs Main Street. Fordonet träffade över 20 personer, en del av dem var barn och det finns dödsoffer, säger stadens polischef Dan Thompson tidigare i dag.

Thompson sa att en person har gripits och att bilen har beslagtagits. Polisen har hittills inte avslöjat något om förarens eventuella motiv.

Polisen öppnade eld mot bilen då den körde igenom paraden.

Förskräckliga scener

Ögonvittnen beskriver förskräckliga scener. Chris Germain är delägare i dansskola i staden och kring 70 av hans elever deltog i paraden. Han körde själv framför sin dansgrupp då en han såg en röd suv ”dåna förbi”. En polis jagade bilen till fots.

Germain säger att han hoppade ut ur sin egen bil och samlade ihop de av hans elever som var närmast.

– Det låg små barn på gatan, poliser och räddningspersonal gav hjärtmassage åt flera paraddeltagare, Chris Germain.

Ett annat ögonvittne beskriver ögonblicket då bilen rammade in i paraden.

– Det var förskräckligt. Bilen körde förbi oss och vi såg kroppar slungas upp i luften. Folk skrek. Det kändes som om det endast var några meter från platsen där jag och min familj satt, skriver Michele Johnson på staden Waukeshas Facebook-sida.

Källor: AP, reuters