Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya skandalscener skakar fransk fotboll – stormötet i Lyon avbröts, spelare träffades av flaska i huvudet

Dimitri Payet får vård efter att ha träffats av föremål.
Bildtext Dimitri Payet fick vård efter att ha träffats av en flaska från publiken.

Nya oroligheter på fotbollsläktarna i Frankrike – den här gången i Lyon. Marseilles stjärna Dimitri Payet fick en flaska i huvudet och stormötet återupptogs inte.

Efter ett avbrott på nästan två timmar kom besked från Lyon sent i går kväll: Det blir inget mer spel mellan Lyon och Marseille i Ligue 1-fotbollen.

Orsaken till att stormatchen avbröts var att spelarnas säkerhet inte kunde garanteras på arenan.

Några minuter efter avspark fick Marseille en hörna och Dimitri Payet sprang ut för att slå den. Det hann mittfältaren aldrig göra innan en hemmasupporter kastade en vattenflaska och träffade Payets huvud.

– En mörk kväll för fotbollen, konstaterade Marseilles ordförande Pablo Longoria enligt nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i höst utsattes Payet för en liknande händelse i Nice. Den matchen avbröts också.

– Dimitri är mentalt påverkad, och han satt med is på huvudet i omklädningsrummet. Vi fördömer all form av våld och ingen som tycker om fotboll kan vara glad i kväll, säger Longoria.

Flera händelser i höst

Det uppstod dessutom stor förvirring på arenan då speakern förkunnade att matchen ska återupptas. Lyons spelare värmde upp, men Marseille vägrade.

Till slut stod det klart att domaren Ruddy Buquet hade bestämt sig för att inte vissla i gång matchen på nytt. Det var inte ett beslut som föll i god jord hos hemmalagets starke man.

– Att det tog så lång tid att komma fram till det är obegripligt, säger Lyons ordförande Jean-Michel Aulas.

Ligaorganisationen LFP har fördömt händelserna i Lyon och ska hålla ett krismöte på måndag, Aulas har twittrat och bett Payet om ursäkt och en person har gripits av polisen efter att ha identifierats via kameror på arenan.

Den franska fotbollshösten har tvingats hantera en rad läktarskandaler. Nice och Lens har spelat matcher utan publik efter oroligheter. Även i Montpellier, Angers, Saint-Étienne och Marseille har det varit oroligt i samband med Ligue 1-fotboll.