Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Aktiva i landslaget ifrågasätter Martin Norrgårds påståenden i Sportliv – åkare ska ha förväntat sig byte av vallachef efter infekterad världscuphelg i Lahtis, förbundet dementerar

Från 2021
Uppdaterad 22.11.2021 15:44.
Skidåkare springer med skidor i händerna mot start.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Martin Norrgård lämnade längdlandslaget för mer än ett halvår sedan. Enligt aktiva åkare i landslaget satte Norrgård avtryck som fortfarande rör upp känslor. Norrgård nekar till anklagelserna och får understöd från skidförbundet.

Inför förra VM-säsongen anställdes Martin Norrgård som ny vallachef i det finländska längdlandslaget. Norrgårds tanke var att förnya arbetssättet och kulturen i den blåvita vallabussen – närmare hans tidigare arbetsgivare Sverige.

Efter ett år på posten lämnade Norrgård. I somras berättade han om sina upplevelser i det finländska landslaget i Sportlivs reportage. Enligt honom fanns det missförtroende mot honom.

– Om man inte öppet kan diskutera sig fram till lösningar är det svårt att hitta en kompromiss. Om det då möts av ett blankt nej, jag tror inte på det här, så är det enkelt för mig att säga att då kan jag jobba med ett annat lag där jag vet att det fungerar.

Förvirring i Lahtis

En del i Norrgårds arbete handlade om att han ville se Finland jobba som ett lag. Ett exempel på det var att dela på utrustningen.

Ett drygt halvår senare är det fortfarande något som rör upp känslor i finländska laget. I intervjuer med Yle Urheilu berättar åkare anonymt att frågan om hanteringen av dyra skidpar stod i centrum för kritiken, och att de fick frågor utifrån om vad som pågår efter Norrgårds uttalande i Sportlivs inslag.

Norrgård synar bottnet på en skida
Bildtext Martin Norrgård valde att återgå
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Åkarna pekar i första hand på förvirringen som uppstod under världscuphelgen i Lahtis i slutet av januari.

Enligt åkarna ska de ha fått frågor från skidleverantörer om varför de inte använde ett specifikt skidpar som de hade fått i tävlingen. Var det inte tillräckligt bra enligt finländska vallateamet?

Åkarna hade inte sett skidorna men krävdes på svar från leverantören, och svarade att de inte visste om var skidorna fanns. Enligt Norrgård hade de efterfrågade skidparen funnits med när vallateamet testade skidor.

De aktiva har egna kontrakt med skidmärken och bär ett personligt ansvar för de skidor som leverantören har gett dem. Efter tävlingarna i Lahtis hade det gått upp för åkarna att de inte visste hur många skidpar de hade fått i sitt namn under säsongen, uppger Yle Urheilu.

Förbundet dementerar

Med några veckor till VM i Oberstdorf påstås det ha varit upprört och infekterat i landslaget. Enligt Yle Urheilus uppgifter förväntade sig en stor del av landslaget att Norrgård skulle bytas ut före mästerskapet i Tyskland, men han satt kvar till säsongens slut.

Enligt samma uppgifter hade så gott som hela vallateamet sagt upp sig om Norrgård hade fortsatt till den här säsongen.

Det här är något som skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen i en kommentar till Yle dementerar under måndagen. Enligt förbundet inleddes diskussioner om Norrgårds fortsättning den 5 mars – då återstod ett par dagar av skid-VM i Oberstdorf – och de pågick till mitten av april. Den 14 april kom parterna överens om att inte fortsätta samarbetet.

Inga skidpar saknas

Det råder delade meningar om varför Norrgård lämnade. Enligt Norrgård handlade det om att åkarna inte accepterade hans sätt att leda arbetet, medan åkarna som Yle har intervjuat pekar på problematiken med skidparen.

Enligt de här åkarna är skidpar fortfarande på vift, men i måndagens kommentar till Yles uppgifter konstaterar Hämäläinen att förbundet har gjort en inventering av skidförrådet och inga skidpar saknas.

"Uppgifter om den mängd skidpar som idrottare har fått via personliga avtal finns hos idrottaren och möjligen hos dess personliga vallare. Det här har inte nuvarande vallateamet några noggrannare uppgifter om", skriver förbundet.

Martin Norrgård har strukit ett streck över förra säsongen och gått vidare. Han jobbar numera som vallare i det svenska landslaget och är på väg till Ruka för att jobba med svenska åkares skidor under premiären i världscupen.

Artikeln omformulerad klockan 15.44 med förbundets färska kommentarer.

Artikeln baserar sig på Laura Arffmans text Suomen maajoukkuehiihtäjät hiiltyivät entisen huoltopäällikön toiminnasta ja lausunnoista – "Alkoi tulvia viestejä, mitä tämä oikein on?".

Diskussion om artikeln