Hoppa till huvudinnehåll

Donera prat

Vill du att röststyrningen ska fungera på finlandssvenska? Kom med och donera prat

Från 2021
Så här kan det gå till ifall man idag försöker kommunicera på finlandssvenska med robotar. Det kan du vara med och ändra på. - Spela upp på Arenan

Tänk om ditt prat kunde hjälpa till att trygga tjänster på svenska i framtidens Finland? Via kampanjen Donera prat är det möjligt, och här behövs alla finlandssvenskars hjälp.

Du är på väg till banken och möts av en talande robot i kundtjänsten. Robotens svenska är usel och allt blir ett enda missförstånd. Du vet inte om du ska skratta eller gråta.

Det här är ett problem som snabbt kan bli verklighet ifall vi inte tar saken i egna händer. För en sak är säker: Vi kan inte lita blint på att företag som till exempel utvecklar röststyrda program kommer bry sig om att anpassa dem till svenskan vi talar i Finland.

Som tur är finns det en lösning på problemet: Vi donerar prat!

Donera prat är en kampanj som går ut på att samla in så mycket finlandssvenskt prat som möjligt på alla olika dialekter.

Röststyrning på finlandssvenska

Donera prat är en kampanj som går ut på att samla in så mycket finlandssvenskt prat som möjligt på alla olika dialekter.

Med hjälp av donationerna kan man till exempel utveckla en taligenkänning som förstår finlandssvenska med språkets alla dialekter och uttal. I praktiken betyder det här att vi i framtiden kan använda röststyrda apparater på eget språk.

För att det här ska lyckas behövs hjälp från hela Svenskfinland.

Att donera är inte bara enkelt, det är också roligt. Själva donerandet sker på doneraprat.fi.

Så här donerar du

Tusen timmar av prat

Målet med Donera prat är att samla in tusen timmar av vardagligt finlandssvenskt prat. Till det hör allt från tvättäkta närpesdialekt till rullande borgådialekt. Du får naturligtvis också donera fastän du inte talar dialekt.

Då vi har tillräckligt med material på olika finlandssvenska dialekter garanterar vi att framtidens röststyrda enheter verkligen förstår det finlandssvenska språket i sin helhet.

Kampanjen är ett samarbete mellan Svenska Yle, Helsingfors universitet och Svenska litteratursällskapet i Finland. Yles roll är främst att sprida information om kampanjen medan Helsingfors universitet och Svenska litteratursällskapet i Finland lagrar och hanterar materialet som samlas in.

christoffer strandberg visar programmet donera prat
Bildtext Christoffer Strandberg och roboten Ylermi visar upp första sidan av Donera prat.
Bild: Frans Villanen / Yle

Från prat till röststyrning

Artificiell intelligens bottnar i sannolikhet och statistik. När du till exempel säger nåt till en robot räknar den ut vad du troligen sagt och agerar enligt det.

Eftersom våra dialekter skiljer sig från varandra kan samma innebörd låta som två olika saker vilket gör det svårt för roboten att uppfatta rätt. Om roboten däremot har ett stort lager av dialekter att välja mellan är det mer sannolikt att roboten förstår dig, fastän du pratar på din egen dialekt.

Så här bidrar ditt prat till en finlandssvensk röststyrning

Dataskydd

De enda som kommer kunna lyssna på ditt prat är forskare och utvecklare av artificiell intelligens. Yle har ingen tillgång till ditt prat och kampanjens aktörer kommer heller inte försöka identifiera någon enskild person. Det är ändå nödvändigt att samla in basuppgifter som till exempel ålder, modersmål och varifrån din dialekt härstammar. De här bakgrundsuppgifterna kan inte kopplas ihop med någon enskild donerare.