Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

VM-titeln i rallycross avgörs i helgen i tyska Nürburgring – Ingåbon Niclas Grönholm kan bli trea i sammandraget

Niclas Grönholm i farten.
Bildtext Under veckoslutet körs de två sista VM-deltävlingarna i rallycross. Ingåbon Niclas Grönholm är fyra i sammandraget inför weekendens tävlingar.

Under veckoslutet (27-28.11) körs de två sista deltävlingarna i VM-serien i rallycross. Ingåföraren Niclas Grönholm åker till den nya banan i tyska Nürburgring för att vinna båda loppen.

Niclas Grönholm säger att de två avslutande deltävlingarna i VM-serien kommer att bli extra intressanta eftersom de körs på en helt ny bana.

– Det verkar finnas ganska få svängar på banan och en hel del grusavsnitt och det är roligt förstås, eftersom flera av banorna har ganska mycket asfalt.

Han säger att han inte sett en enda riktig bild av den nya banan, endast en layout.

– Förberedelserna blir jätteviktiga eftersom banan är obekant. Det finns många installationer på bilen som måste vara i skick och lämpade för just den här banan.

– Det är viktigt att allting är rätt och fungerar innan vi börjar första träningen på den nya banan, säger han.

Grönholm berättar att han under normala VM-deltävlingar brukar resa till tävlingsplatsen först på fredag.

– Men nu då det är en ny bana åker jag dit på torsdag. Det övriga teamet åker ner redan i morgon (tisdag).

Hektisk weekend i Tyskland

Han säger att det blir mera hektiskt då det körs om VM-poäng under två efterföljande dagar. Det lägger speciellt stor press på teamet, det vill säga mekanikerna.

– De måste vara i gång hela tiden och hinner knappt sova överhuvudtaget. De bygger till exempel om hela bilen över en natt. Normalt har de ju flera veckor på sig, säger Grönholm.

Under säsongen 2021 har VM-serien en gång tidigare haft ett så kallat dubbelt veckoslut med två deltävlingar. Det var då Riga stod värd för VM-deltävlingarna i rallycross i september (18–19.9).

Körprogrammet under ett veckoslut med två deltävlingar är tajtare än då man kör endast en deltävling under en helg.

– Nu kör vi tre kvalomgångar, semifinal och final under båda dagarna. Under ett normalt tävlingsveckoslut kör vi två kvalomgångar på lördag och två kvalomgångar, semifinal och final på söndag.

– Det är ganska mycket mera att köra, vilket är roligt om allting går bra. Får vi motgångar är det inte så kul, säger han.

Kan bli trea i sammandraget

Chansen att vinna VM-titeln är teoretisk. Inför det avslutande veckoslutet toppar svensken Timmy Hansen sammandraget med 178 poäng. Grönholm, som är fyra för tillfället, har samlat 149 poäng.

Tvåan Johan Kristoffersson från Sverige och Timmy Hansens bror Kevin Hansen har beslagtagit andra och tredje platsen i tabellen. Kristoffersson har 161 poäng, Kevin Hansen står på 159 poäng. Hela VM-sammandraget finns på FIA:s webbplats.

– Skillnaden till ettan är ganska stor, så det gör det nog svårt. Det finns jättebra chanser att bli trea, säger han.

Niclas Grönholm kör i Lettland 2021.
Bildtext Rallycross är en fartfylld gren. Stilprov av Niclas Grönholm.

Grönholm går in i sista tävlingsveckoslutet med målsättningen att vinna båda tävlingarna.

– Fast jag inte skulle vinna VM-titeln så ska jag köra så bra som möjligt. Jag försöker vinna båda loppen.

Han konstaterar att säsongen 2021 började dåligt för honom. Sedan har det gått bättre.

– Det har gått ganska upp och ner och så borde det inte få vara. Man behöver inte alltid vinna, men det borde vara stabilt, säger han.

Ny amerikansk rallycrosserie verkar lockande

Niclas Grönholm har kört i VM-serien i rallycross sedan säsongen 2016. Det är väldigt oklart om det blir en sjunde säsong för honom år 2022.

För en dryg vecka sedan kom Grönholm hem från USA där han bekantade sig med en ny amerikansk rallycrosserie som heter Nitro rallycross.

– Det är en intressant ny serie som amerikanska rallycrossföraren Travis Pastrana organiserar. Mycket behöver ännu utvecklas där, men konceptet är intressant.

– Det är lite mera show än tävling där. Här i Europa är det större betoning på själva tävlandet, säger Grönholm.

Niclas Grönholm.
Bildtext Det är oklart i vilken serie Niclas Grönholm kör 2022.

Han säger att planerna för säsongen 2022 är öppna för hans del.

På frågan om den amerikanska rallycrosserien intresserar så mycket att han kunde tänka sig att köra där, svarar han efter en kort tankestund:

– Det är möjligt. Sporten ändrar, det ser ut att det körs med elbilar i VM-serien och i Nitro rallycrosserien nästa år. I USA kommer man också att köra en serie för bilar med bensinmotorer.

– Vi håller dörrarna öppna till båda serierna, VM är ju så klart alltid VM, det blir man inte i USA och visst är det väl det som är lite lockande med en VM-serie, säger Niclas Grönholm.