Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Svensk Ungdoms Sigfrids försvarar den offentliga sektorn mot unga samlingspartisters nedskärningskrav: "Den finska välfärdsstaten är bland det finaste vi har"

Från 2021
Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, och Ida Leino, ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund.
Bildtext Ida Leino, snart ordförande för Samlingspartiets ungdomsorganisation, och Frida Sigfrids från Svensk Ungdom.
Bild: Katri Tapola/Johnny Aspelin / Yle

Det brister åtminstone inte i entusiasm eller ideologisk glöd när man frågar de politiska ungdomsförbundens representanter hur de ser på det stundande välfärdsområdesvalet. Resursfördelning, mental hälsa och tillgängligheten på personal inom vården är terrängen på vilken de kämpar om röster i januarivalet.

Enligt en färsk partibarometer väcker det stundande valet inte någon större entusiasm än så länge, åtminstone. Endast 43 procent av de tillfrågade är säkra på att de röstar i valet, och ofta är unga mindre flitiga väljare än den äldre befolkningen.

Men frågar man ungdomspolitikerna finns det gott om saker att kämpa om. När det gäller finansieringen av välfärden slungande till exempel Samlingspartiets ungdomsförbund för några veckor sedan ut en brandfackla, då de gick ut med krav på nedskärningar i de offentliga utgifterna.

– Att skära låter ju radikalt och man kan klä det i ord som "strukturella förändringar" eller "att anpassa utgifterna", men poängen är att finna sätt att göra saker effektivare, säger Ida Leino.

Leino ska snart tillträda som ordförande för Samlingspartiets ungdomsorganisation.

Hon är orolig över att utgifterna leder till högre skattetryck. Hon säger att ett sätt att minska på utgifterna är att rationalisera.

– Det går ju att fråga sig om det verkligen behövs en hälsocentral i varje socken.

Ava Dahlvik är nyvald viceordförande för Vänsterunga.
Bildtext Ava Dahlvik, viceordförande för Vänsterunga.
Bild: Yle

De unga samlingspartisterna får ändå mothugg av sina ideologiska meningsmotståndare, bland dem Ava Dahlvik som nyligen valts till viceordförande för Vänsterunga.

– Samlingspartiets ungdomsorganisation har talat om att skära i utgifterna och frågan om vi ska göra så blir nog stor.

Dahlvik tror nyckeln till att aktivera unga är att tala om sakfrågor som berör ungas vardag.

– Jag tror unga inte alltid vet vilka frågor det handlar om, det vill säga att det handlar om frågor som tidigare varit kommunala frågor. Nu kommer social- och hälsovården att flyttas till det här nya välfärdsområdet.

Centerunga: "Ett historiskt val"

Resursfrågan är inte enbart polariserande för vänster och höger. Också i den politiska mitten är man beredd att ta strid för den offentliga sektorn. Varken Centerunga eller SFP:s ungdomsorganisation Svensk Ungdom går igång på nedskärningar. För Hanna Markkanen som leder Centerunga är det viktigt att alla har tillgång till närservice.

– Vi förstår givetvis att man till exempel måste ha digitala tjänster i sin verktygslåda, men vi anser att man måste ha tillgång till vård oberoende av postnummer eller tjockleken på plånboken.

Den finska välfärdsstaten är en av de finaste sakerna vi har

Frida Sigfrids, SU:s ordförande

Svenska Yle träffar Markkanen i Allianshuset i Böle, där en hop ungdomar samlats till centerstuderandenas årsmöte. Mötesdeltagarna är just i färd med att äta pizza. Hungern är stor efter två dagar av intensiva diskussioner om till exempel välfärdsfrågor och val. Markkanen säger sig också vara full av entusiasm inför valet.

– Jo det är jag nog. Det är ju ett historiskt val i och med att det ordnas första gången, säger Markkanen.

Markkanen talar gärna om hur viktigt det är att se till att det finns tillräckligt med personal inom vården i hela landet. Dels handlar det om att kommunerna ska vara attraktiva orter att bo på överlag, men hon medger att det inte endast handlar om det. Till exempel behövs det arbetskraftsinvandring. Inte heller lönerna för vårdpersonal är på tillräcklig nivå, tycker hon.

Hanna Markkanen
Bildtext Hanna Markkanen, ordförande för Centerunga.
Bild: Yle

– Man måste nog säga att nej det är de inte och jobbet är mycket belastande. Här måste man också se på hur arbetet organiseras och leds, vilket är något som man måste påverka inom välfärdsområdena.

Mental hälsa förenar

Inte heller Frida Sigfrids på Svensk Ungdom vill gå in för nedskärningar. Sigfrids, som med glimten i öga säger att valkampanjer hör till det roligaste en människa kan göra, är inte beredd att tumma på tjänsterna.

– Den finska välfärdsstaten är en av de finaste sakerna vi har och jag skulle inte gå dit med osthyvel och skära. Istället ska vi fundera på hur välfärdsstaten ska finnas också i framtiden.

För att finansiera servicen behövs det ändå inte skattehöjningar, betonar hon. Det handlar om att prioritera.

– Vi vill ju att man prioriterar unga och frågor som är viktiga för just unga, till exempel tillgången till mentalvårdstjänster. Men förstås, det är inte helt enkelt att säga vad det är man ska prioritera bort.

Det som förenar alla ungdomsförbunden som Svenska Yle talat med, är att mentalvårdstjänster måste finnas tillgängliga. Att pandemin satt sina spår i de ungas mentala hälsa måste beaktas av beslutsfattare, menar de.

Vänsterförbundets Ava Dahlvik passar också på att rikta lite kritik mot regeringen när hon får frågan om hon tycker regeringen gjort tillräckligt.

– Nej inte riktigt, det är ännu mycket som borde göras bättre.

Diskussion om artikeln