Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Planer på havsvindkraft utanför Jakobstad – nu ska miljökonsekvenserna utredas

Från 2021
Uppdaterad 22.11.2021 13:04.
vindmöllor syns i en solnedgångshorisont vid havet. Några människor går på några klippor vid havet.
Bildtext Havsvindkraftpark utanför Björneborg
Bild: Jari Pelkonen / Yle

En stor havsbaserad vindkraftspark med upp till 160 kraftverk planeras i Bottenviken. Havsområdet väster om Jakobstad är en av två möjliga platser som utreds.

Det finns planer för två havsbaserade vindkraftsprojekt inom den ekonomiska zonen i Bottniska viken, den ena ligger väster om Karlö den andra väster om Jakobstad. Nu inleder vindkraftsbolaget OX2 miljökonsekvensbeskrivningen för dessa två platser.

Planen är att bygga en havsvindkraftpark med upp till 160 kraftverk. Projekten är dock i ett tidigt inledningsskede och den egentliga elproduktionen skulle komma igång först i slutet av detta årtionde.

"Havsbaserad vindkraft ökar vindkraftkapaciteten på ett oöverträffat sätt. Därför måste även potentialen i den ekonomiska zonen utnyttjas", säger Teemu Loikkanen, landchef för OX2 i Finland, i ett pressmeddelande.

Enligt Loikkanen kunde projektet utanför Karlö ge möjligheter till samarbete med det svenska stålbolaget SSAB som strävar efter fossilfri produktion av stål och som bäst planerar för en ny stark förbindelse från stamnätet till bruket i Brahestad.

"Ett alternativ är också att projektets nätanslutning görs direkt till SSAB:s bruk", berättar Loikkanen.

Undersökningstillstånd eventuellt i år

Utöver miljökonsekvensbeskrivningen krävs också ett särskilt undersökningstillstånd. OX2 har lämnat in ansökningar om undersökningstillstånd i våras och förväntar sig beslut under det här året.

Loikkanen betonar vikten av havsbaserad vindkraft eftersom den har en nyckelroll i Finlands arbete mot klimatförändringen och i elektrifieringen av vårt land. Han påpekar att produktion av grönt väte och elektrifiering av industriprocesser samt datacentraler kräver en väldig mängd förnybar elproduktion.

"Om Finland vill vara med och konkurrera om dessa investeringar är havsbaserad vindkraft enligt vårt synsätt det mest konkurrenskraftiga sättet att producera förnybar el i slutet av detta årtionde", betonar Loikkanen.

Diskussion om artikeln