Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson nominerad till Sveriges statsminister – saknar fortfarande det stöd som behövs

Uppdaterad 22.11.2021 16:21.
Magdalena Andersson går i en korridor
Bildtext Magdalena Andersson försöker bli Sveriges första kvinnliga statsminister, men Vänsterpartiet vill ha mer inflytande.

På onsdag kommer Sveriges riksdag att rösta om Magdalena Andersson ska bli statsminister eller inte. Hon har fortfarande inte Vänsterpartiets stöd, men hoppas kunna lösa frågan innan omröstningen.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har efter långa förhandlingar inte lyckats komma överens, vilket innebär att Vänsterpartiet i nuläget inte kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Ändå har talmannen bestämt att riksdagen ska rösta om Andersson ska bli statsminister på onsdag morgon.

– Jag har full respekt för beslutet, vi behöver få en regering på plats, säger Andersson.

För att Andersson ska kunna bli statsminister behöver hon Centerpartiets och Vänsterpartiets stöd. Centerpartiet meddelade tidigt att man kommer att släppa fram Andersson som statsminister, efter en uppgörelse om skogspolitiken och strandskyddet i landet.

Magdalena Andersson står vid ett talarpodium och pratar. Hon är klädd i en klarblå kavaj och blå klänning. Hon tittar framåt.
Bildtext Magdalena Andersson (S) har två dagar på sig.

För att Vänsterpartiet ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister har man krävt ett avtal som reglerar vilket inflytande partiet ska ha över regeringens politik. Partiledare Nooshi Dadgostar (V) har i media lyft fram frågor som höjda pensioner och förbättrad sjukförsäkring, som är viktiga frågor för partiet.

– Har vi inte en uppgörelse så kommer vi att rösta rött, säger Dadgostar på en pressträff under måndagen.

Hon säger att pensionerna är den viktigaste frågan för partiet i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

– Pensionssystemet fungerar inte, det behöver repareras. Det vi har lyft i förhandlingarna är främst frågan om garantipensioner, säger Nooshi Dadgostar.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar sanoo puolueensa menettäneen luottamuksen pääministeriin.
Bildtext Nooshi Dadgostar (V) tror att man kommer hitta en lösning.

Garantipensionen är ett grundskydd för de som haft liten eller ingen arbetsinkomst. Dadgostar tror att man kommer att hitta en lösning.

– Jag har mycket stor förhoppning om det. Det är så att Magdalena Andersson inte sökte om mer tid, man hade kanske behövt det. Jag ska göra mitt absolut bästa för att det här ska gå i mål, säger Dadgostar.

Jämnt i riksdagen

I en statsministeromröstning krävs att Andersson inte får en majoritet av riksdagen emot sig, alltså om 175 eller fler av riksdagens 349 ledamöter röstar mot henne blir hon inte vald till statsminister.

Det är ett väldigt jämnt lopp i den svenska riksdagen, regeringspartierna har 116 ledamöter, medan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna tillsammans har 174 mandat. Därför är det väldigt viktigt för Socialdemokraterna att Centern och Vänsterpartiet inte röstar emot Andersson.

På onsdag ska regeringens budget röstas igenom i riksdagen. Budgetförhandlingarna har också varit svåra, då Centerpartiet vägrar rösta på en budget som har förhandlats fram tillsammans med Vänsterpartiet. Det är fortfarande oklart om Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta fram regeringens budget.

Talmannen till Svenska Yle: "Turbulent skede i svensk politik"

Det här är andra gången på bara några månader som Sverige leds av en övergångsregering och talmansrundor pågår. I somras fällde Vänsterpartiet regeringen efter ett gräl om hyror. Då kunde Socialdemokraterna behålla makten. Den här gången handlar det om att Stefan Löfvén avgått som partiordförande för Socialdemokraterna, och samtidigt avgår han som statsminister.

– Det är ett ganska turbulent skede i svensk politik, ett ganska osäkert och rörligt politiskt landskap, säger riksdagens talman Andreas Norlén till Svenska Yle.

Ruotsin pääministeriksi nouseva Magdalena Andersson ja parlamentin puhemies Andreas Norlen kättelevät.
Bildtext Magdalena Andersson (S) tillsammans med riksdagens talman Andreas Norlén.

Medan regeringen försöker samla det stöd den behöver från Centerpartiet och ett Vänsterparti som kräver allt mer inflytande, formas också ett nytt block på högersidan med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och till viss del Liberalerna.

– Vi befinner oss, skulle jag säga, i ett formativt skede där man ser olika förändringar i relationerna mellan partierna och det gör att det är lite svårförutsägbart och lite svårnavigerat, säger Norlén.

Vad händer nu?

Om Magdalena Andersson löser den knut som uppstått i förhandlingarna med Vänsterpartiet fram till klockan 10 på onsdag blir hon troligtvis vald till statsminister.

– Då ser jag framför mig att hon kommer tillbaka till riksdagen på fredag med en regeringsförklaring och en ministerlista, och sedan sker det formella regeringsskiftet vid en särskild skifteskonselj på kungliga slottet med Hans Majestät Konungen som ordförande, säger Andreas Norlén.

Och om hon inte blir vald till statsminister?

– Ja då kommer bollen tillbaka till mig och då är det min uppgift att fatta beslut om kommande steg i processen och det får jag återkomma till.

Kommer du att få en ledig jul?

– Jag har sagt flera gånger att vi inte kan hålla på med den här processen fram till jul så jag kommer se till att vi håller ett relativt högt tempo.