Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Riikka Purra: Jag hoppas att Finland aldrig mer får en grön inrikesminister

Från 2021
Uppdaterad 22.11.2021 14:54.
Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra klädd i svart mot en blå bakgrund.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra säger på måndagen att den nya inrikesministern anklagat oppositionen för att spela hybridpåverkarna i händerna.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra riktar hård kritik mot både regeringens klimatmål och invandringspolitik. Hon säger också att hon aldrig mer vill se en inrikesminister från De Gröna.

Regeringen har inte gjort något alls för att förhindra eller stävja en storskalig invandring. Det säger Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra på måndagen.

Purra säger också att regeringen misslyckats i att göra beredskapsåtgärder för eventuella framtida scenarier.

– Den nya inrikesministern Krista Mikkonen (Gröna) attackerade redan oppositionens parlamentariska rätt att göra en interpellation, genom att beskylla oss för att ha påverkats av hybridattacken.

Oppositionen, med Sannfinländarna i spetsen, lämnade in en interpellation mot regeringens planer på att höja flyktingkvoten och underlätta familjeåterföreningar. Purra kommenterade i samband med interpellationen att invandring är oansvarigt och orättvist mot finländaska skattebetalare.

– Jag hoppas att Finland efter den här perioden aldrig mer får en grön inrikesminister, säger Purra på Sannfinländarnas presstillfälle på måndagen.

Antyder att flyktingar från Sverige 2015 var en hybridattack

I sitt tal säger Purra att hybridattacker i form av den vi ser vid gränsen mellan Polen och Belarus inte är något nytt fenomen.

– Olika operationer att flytta invandrare till andra länder förekommer också i vänligt sinnade stater, precis som 2015 när asylsökande anlände till Finland via Sverige.

Jag hoppas att Finland efter den här perioden aldrig mer får en Grön inrikesminister

― Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra

Purra kallar det en operation och säger att hon tyvärr inte vet på vilken nivå man hade kommit överens om den.

– Det att man styrde och transporterade dessa människor norrut och över gränsen till Torneå var en planerad och systematisk operation. På så sätt ville man fördela bördan, säger Purra.

Enligt henne har asylsystemet inte fungerat på flera decennier.

Unga har ett val

Sannfinländarnas ordförande drar paralleller mellan invandring och den ungdomsbrottslighet som ökat, speciellt under det gånga året i Helsingfors.

Enligt henne samlas unga män som glorifierar våld runt rapartister. Hon säger att dessa gatugäng har en repertoar fylld av narkotikaförsäljning, vapen och våld.

– Det är inte en fråga om marginalisering utan ett val att ta sig till ställen där pengar och makt finns lättillgängligt.

Vapenlagen och gängbrottsligheten har knappt något samband

― Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra

Tidigare i november sa kriminologen Maria Norgrann till Svenska Yle att gängbildningen inte är ett nytt fenomen, men att det nu finns mera att vinna på den. Den svenska kriminologen Camila Salazar Atías säger att det specifikt handlar om att dessa unga känner att de spelar i samhällets B-lag.

– Den tidigare inrikesministern föreslog en skärpning av vapenlagarna för att råda bot på ungdomsbrottsligheten. Vapenlagen och gängbrottsligheten har knappt något samband, säger Purra på måndagen.

Enligt henne kommer en skärpning av lagen istället att påverka den lagliga verksamheten, till exempel jakt.

Purra gör jämförelser med gängkriminaliteten i Sverige och säger att Finlands väg kan bli den samma.

I Sverige har man skärpt vapenlagarna. Det har gjort det lättare att plocka in personer som bär vapen och på så vis lugna ner situationen på gatan.

I Sverige är maxstraffet för synnerligen grovt vapenbrott från sex till sju års fängelse. I Finland är maxstraffet för grovt skjutvapenbrott högst fyra års fängelse.

Moderat klimatpolitik

Under måndagen presenterade Sannfinländarna sin egen undersökning om el- och bränsleprisernas framtid. Enligt partiet borde man sänka el- och bränsleskatterna med 25 procent.

Vi har inte talat emot alla klimatåtgärder

― Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra

Sannfinländarna säger att den finländska klimatpolitiken borde saktas ner. Partiet står enligt sig själva för en moderat klimatpolitik.

Kommer det här inte bara att sakta ner prishöjningen som ändå kommer att ske fram till 2050 då EU ska vara klimatneutralt?

– Att vara mer återhållsam i 15 år; det är klart att det saktar ner kostnadshöjningarna, men vi har inte talat emot alla klimatåtgärder.

Purra säger att det är helheten av klimatåtgärder som man pratar om, att man vill vara i synk med resten av Europa istället för att försöka föra en väldigt ambitiös klimatpolitik.

Finland har de mest ambitiösa klimatmålen i EU.