Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Expert ger fem orsaker till att antalet coronafall ökar just nu

En sjukskötare i munskydd vaccinerar en person som också bär munskydd.
Bildtext Vaccintäckningen stiger men coronapandemin verkar inte vara på väg att avta. Varför?

Behovet av sjukhusvård skulle halveras om vaccintäckningen ökade med fyra procentenheter i alla åldersgrupper, räknar Mika Rämet som leder vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.

Trots att vaccintäckningen ökar verkar coronapandemin inte vara på väg att avta. Vad beror det på?

Professor Mika Rämet lyfter fram fem huvudsakliga orsaker.

1. Vaccinationstäckningen är otillräcklig

– Den nuvarande täckningen är inte tillräckligt hög. 80 procent räcker inte, säger Mika Rämet.

Andelen vaccinerade är fortfarande för liten för att vi ska kunna uppnå flockimmunitet. Därför sprider sig viruset hela tiden och behovet av sjukhusvård är fortfarande stort.

Det lättaste sättet att minska på behovet av sjukhusvård är att allt flera tar vaccinet. För pandemin som helhet är det viktigt att vaccintäckningen bland unga vuxna ökar. Med tanke på belastningen på våra sjukhus är det centralt att de som fyllt 60 år vaccinerar sig.

– Om vaccintäckningen ökade med till exempel fyra procentenheter i alla åldersgrupper skulle behovet av sjukhusvård halveras.

Mika Rämet är chef för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.
Bildtext Mika Rämet leder vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.

2. Deltavarianten orsakar symptom också för vaccinerade

Det faktum att deltavarianten smittar så lätt gör att vi inte blir av med coronapandemin. Enligt professorn kommer ingen helt undan viruset.

– Deltavarianten kan orsaka lindriga slemhinnesymptom också för vaccinerade.

Det här kan leda till att den som är vaccinerad kan smitta ner en ovaccinerad person utan att vara medveten om det. Den ovaccinerade löper sedan större risk att få en allvarlig form av sjukdomen.

Risken för att den som är vaccinerad sprider coronaviruset är ändå betydligt mycket mindre än för att en ovaccinerad person gör det.

3. Deltavarianten smittar lätt barn

Just nu är det mest ungdomar under 20 år som insjuknar i covid-19. Fallen är speciellt många bland barn under 10 år, enligt Mika Rämet. Barn testas också mer sällan, vilket gör att det egentliga antalet smittade barn troligtvis är ännu högre än vad statistiken visar.

Barn under 12 år vaccineras ännu inte i Finland. I de flesta fall orsakar covid-19 högst lindriga symptom för barn. Vissa märker inte överhuvudtaget av att de insjuknat.

Ett skolbarn tvättar händerna.
Bildtext I de flesta fall får barn endast lindriga symptom om de smittas av coronaviruset.

Barn kan ändå smitta viruset vidare till sina familjemedlemmar eller vänner i skolan eller på dagis. Det här är en orsak till att coronavirusepidemin i Finland fortgår.

4. För många är helt enkelt ovaccinerade

Rämet påminner om att vi fortfarande har nästan 1,4 miljoner personer i Finland som inte vaccinerat sig.

– Det här viruset kommer inte att försvinna någonstans. Vi kommer alla att råka ut för det förr eller senare och då är den relevanta frågan hur väl vår kropp är beredd.

Viruset är inte mindre farligt för ovaccinerade personer än det varit tidigare. Enligt Institutet för hälsa och välfärd har ovaccinerade personer under perioden augusti–oktober haft en 33 gånger högre risk att behöva intensivvård än de som är vaccinerade.

5. Många sociala kontakter

Vi har snart två år av coronapandemi bakom oss och människorna är trötta på undantagsarrangemangen. Restriktionerna har lättat och folk har börjat röra sig ute och tillsammans mera än de gjort tidigare under pandemin.

En mobiltelefon där man kan se EU:s digitala coronapass.
Bildtext Professor Mika Rämet anser att vaccinerade ska kunna leva så normalt som möjligt. Covidintyget är ett sätt att möjliggöra detta.

– Vi träffas mer så smittspridningen ökar i samma takt, säger Mika Rämet.

Professorn tillägger emellertid att han anser att barn och vaccinerade personer i det nuvarande läget ska kunna leva så normalt som möjligt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Asiantuntija kertoo viisi syytä, miksi koronatartuntojen määrä nousee juuri nyt skriven av Anu Leena Koskinen. Översättningen är gjort av Stefanie Lindroos.