Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missnöjet med återinförda coronarestriktioner växer på flera håll i världen – stora kravaller i Belgien och Nederländerna

Från 2021
En kvinna som står framför en kravallpolis med sina händer uppsträckta och en telefon i ena handen.
Bildtext Poliser och demonstranter drabbade samman i Bryssel under söndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Frustrationen kring återinförda coronarestriktioner växer så det knakar både innan- och utanför Europa. Många länder har nyligen återinfört restriktioner för att råda bot på den så kallade fjärde coronavirusvågen.

Under helgen hölls manifestationer mot coronarestriktioner bland annat i Nederländerna, Belgien, Österrike och Australien.

För det mesta förlöpte protesterna lugnt men bland annat i Rotterdam i Nederländerna och i Bryssel i Belgien ledde demonstrationer till stora kravaller.

Nederländerna

På fredag kväll skadades sju personer i ett stort upplopp i hamnstaden Rotterdam.

Folkhopar stack bilar i brand under upploppen och kastade sten mot polisen, som svarade med tårgas, vattenkanoner och varningsskott. Polisen sköt också direkt mot bråkmakarna.

51 demonstranter greps.

Under lördagen fortsatte upploppen på flera håll i landet.

I Haag kastade demonstranter sten och började slåss med polisen.

Poliser som står på en gata framför brinnande föremål.
Bildtext Enligt polisen skadades fem poliser i lördagens upplopp i Nederländerna och över 40 personer greps i tre olika provinser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Demonstranter satte också eld på cyklar och enligt polisen kastade någon en sten genom fönstret på en ambulansbil som transporterade en patient.

Polisen använde hästar, hundar och batonger för att skingra demonstranterna.

Belgien

I Bryssel drabbade demonstranter samman med polisen under söndagen.

Omkring 35 000 personer demonstrerade mot att covidintyg krävs på allt fler ställen och mot eventuella planer på att införa obligatorisk coronavaccinering.

En del demonstranter antände bråte mitt på gatan och vandaliserade polisbilar. Polisen svarade med vattenkanoner och tårgas.

Kravallpoliser med ryggarna mot kameran och en folkmassa av demonstranter framför sig.
Bildtext Likt flera andra länder i Centraleuropa har Belgien drabbats av ett häftigt försämrat coronaläge. Landet med drygt 11 miljoner invånare registrerade under söndagen över 12 000 nya coronafall. Bild: Polisen möter demonstranter i Bryssel under lördagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Flera poliser på en gata runt omkring en polis som har skadat sig och som ligger på marken.
Bildtext En polis i Bryssel som ligger på marken efter att ha skadat sig när kravallerna bröt ut.
Bild: Lehtikuva

Österrike

På lördagen demonstrerade kring 40 000 personer i Wien mot den österrikiska regeringens nya coronarestriktioner och vaccinplaner.

Mestadels förlöpte demonstrationerna lugnt, men ställvis kastade demonstranter öl- och plastflaskor på polisen, och en person ska ha försökt komma över en polis tjänstevapen. Demonstranter antände också fyrverkeripjäser.

Det högerpopulistiska Frihetspartiet stod som arrangör för flera av protesttågen under dagen och högerextrema grupper var välrepresenterade bland demonstranterna.

En stor hop av demonstranter som håller upp ett stort plakat.
Bildtext Demonstranter som håller upp ett plakat med texten: "Bra utbyte, bra återställning, stoppa den globalistiska smutsen".
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Österrike trädde nya hårda coronarestriktioner i kraft under måndagen.

Fram till mitten av december får österrikarna endast lämna hemmet för nödvändiga uppköp, läkarbesök och för att motionera.

Regeringen kommer också att införa obligatorisk coronavaccinering från och med februari nästa år.

Guadeloupe

Franska myndigheter har skickat 200 fler poliser till Guadeloupe, ett franskt departement i Västindien, sedan demonstrationer mot Frankrikes coronarestriktioner exploderade under förra veckan.

Under helgen rånades tiotals butiker och flera företagslokaler stacks i brand. Minst 38 personer har gripits i samband med upploppet.

Coronarestriktionerna ses som gnistan till protesterna men ögruppen präglas också av sociala problem som tros ligga bakom det stora missnöjet.

Många befarar nu att kriminella gäng utnyttjar demonstrationerna för sina egna syften.

Plakat som demonstranter håller upp.
Bildtext I Australien protesterade omkring 10 000 personer under helgen. På flera demonstranters plakat och i tal framfördes konspirationsteorier om coronavaccinet.
Bild: Lehtikuva

Australien

I Australien deltog tusentals människor i protester mot obligatorisk vaccinering mot covid-19 under lördagen.

Coronavaccinering är i stort sett frivilligt i Australien, men enskilda delstater har infört vaccintvång för vissa yrkesgrupper.

Allmänt ses det australiska vaccinprogrammet som lyckat – hittills har över 85 procent av alla över 16 år fått två doser vaccin.

I Sydney uppger polisen att upp till 10 000 personer deltog i helgens manifestationer.

Samtidigt ordnades också motdemonstrationer i stöd för hälsomyndigheternas åtgärder.

Källor: AFP, Reuters, BBC, Deutsche Welle