Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefen för USA:s centralbank Jerome Powell får förnyat förtroende av president Joe Biden

Från 2021
Fed-chefen Jerome Powell håller en presskonferens efter beslutet.
Bildtext Vid centralbanken har Jerome Powells beslut stort inflytande på den amerikanska ekonomin, och i förlängningen också den globala.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

President Joe Biden nominerar Jerome Powell till en andra mandatperiod på fyra år som chef för den amerikanska centralbanken Fed. Än fattas ett godkännande av senaten, för att Powell ska få fortsätta sitt arbete med att leda USA:s ekonomiska återhämtning från coronapandemin.

Jerome Powell utsågs till chef för Fed år 2018 av den dåvarande presidenten Donald Trump, och har därmed lett centralbankens insatser för USA:s ekonomiska återhämtning ur svackan som coronapandemin orsakat.

Att demokraternas president Biden väljer Powell, som är republikan, har en slags partipolitisk försoning. Flera i Bidens parti hade önskat att han valt Lael Brainard, den enda demokraten i centralbankens ledning.

Biden nominerar ändå Brainard till vicechef för Fed.

"Jag är säker att ordförande Powells och doktor Brainards fokus på att hålla inflationen låg, priserna stabila och åstadkomma full sysselsättning kommer att göra vår ekonomi starkare än någonsin", säger Biden i ett pressmeddelande.

President Bidens nomineringar kräver ännu senatens godkännande, varpå Powell skulle tillträda i februari nästa år.

En kvinna iförd ansiktsskydd promenerar förbi ett blått tält prytt av en stor amerikansk flagga i Los Angeles den 20 april 2020.
Bildtext I USA är inflationen just nu den högsta på tre årtionden och de stigande priserna gjort livet svårare för miljontals människor.
Bild: Etienne Laurent/EPA

Svår balansgång ur coronakrisen

Återhämtningen från coronakrisen är ytterst utmanande från centralbankerna, speciellt nu då stora delar av världens ekonomier öppnar upp samtidigt och inflationen, alltså den allmänna prishöjningen, tagit fart.

Amerikanska Fed har två uppgifter: Prisstabilitet och maximerandet av sysselsättning.

I USA är inflationen just nu den högsta på tre årtionden och de stigande priserna gjort livet svårare för miljontals människor.

De stigande priserna skulle vara skäl för Fed att strama åt penningpolitiken, men samtidigt saknas fortfarande fyra miljoner jobb i USA jämfört med nivån före pandemin. Det här i sin tur vore skäl för en mer generös penningpolitik.

Åtstramning har redan börjat

Inflationen under återhämtningen har varit kraftigare än väntat, vilket har tvingat Fed att skära ned på den stimulerande penningpolitiken tidigare än förutspått.

Styrräntan har varit nästintill obefintlig sedan pandemin slog till på våren 2020, vilket inneburit billiga lån, och Fed har gått in med stödköp av obligationer på 120 miljarder dollar per månad.

Vid centralbankens senaste möte i början av november uppgav ändå Powell att Fed nu går in för att gradvis minska på stödköpen. Det här leder till att lån åter blir dyrare.

Enligt Powell kommer Fed troligtvis avsluta stödköpen i mitten av 2022.

Källor: AP, AFP