Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vadslagning inom e-sport lockar unga

Från 2015
Kontroller: Vadslagning inom e-sport lockar unga - Spela upp på Arenan

E-sport är ett ungt fenomen med en väldigt ung publik. Vadslagning är en naturlig del av kulturen och marknadsförs ofta mot väldigt unga barn.

Den här veckan ska vi titta närmare på en gråzon inom spel och e-sport, nämligen vadslagning.

Åldersgränser i spel har inte varit något vi tagit så hårt på här i Norden. Jag har glad i hågen som ung tonåring kunnat valsa rakt in i butiker för att handla barnförbjudna spel. Vissa butiker har blivit noggrannare med åldern, men eftersom spel mer och mer köps är det återigen väldigt enkelt att köpa exakt de spel en vill ha även om en inte har den rekommenderade åldern inne.

Du kan tycka vad du vill om våld och nakenhet i spel. Det finns ändå ett element inom spel och e-sport där lagstiftningen är mycket hårdare än i resten av samhället.

Vadslagning växer

Vadslagning inom e-sport har vuxit väldigt mycket de senaste åren. Det är snabbt, enkelt, lättillgängligt och stort. Det finns många stora kanaler på Twitch och Youtube som bara handlar om vadslagning. I många fall är det flera som tittar live på andra personer som håller på med vadslagning och lådöppning i ett spel, än som tittar på personer som faktiskt spelar spelet.

Vadslagning i sig är inte problemet; problemet är att vadslagning inom e-sport inte har någon åldersgräns, och att branschen vet att den när sig som mest på unga som spelar bort sina pengar.

Inget kreditkort behövs

Till skillnad från mikrotransaktioner behövs det inte ens ett kreditkort. Spelar du till exempel Counter-Strike får du då och då slumpmässiga skins. Sedan är det bara att ansluta sitt Steam-konto till en vadslagningssida så är det fritt fram att spela och slå vad på officiella matcher.

Den som önskar spela för mera pengar och dyrare skins kan enkelt sätta in pengar genom att köpa Steamkort i en spelbutik. Det är alltså möjligt att hålla alla transaktioner gömda från kreditkort och eventuella föräldrar.

Oroväckande ofta finns det historier på nätet om unga som har spelat bort allt från månadens lunchpengar till flera hundratals euro på e-sport.

Unga som blir introducerade till vadslagning i en okontrollerad miljö lider dessutom stor risk att utveckla ett spelberoende.

Vi måste prata om det här

Förutom spelare som tigger om några skins “för att komma tillbaka på fötter igen”, har det hänt att lag som förlorat en officiell match får dödshot av missnöjda personer som förlorat sina skins i ett vad. Och här ringer varningsklockorna hårt för en vadslagningskultur som är både beroendeframkallande och skadlig.

Men få inte någon moralpanik nu! Är du förälder så börja inte förbjuda och snoka direkt, utan öppna en dialog om saken. Jag misstänker att det här är ett ämne som inte har tagits upp så mycket där hemma.