Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Det politiska landskapet i Sverige är i gungning – ytterkantspartierna kräver inflytande

Lucas Dahlströms porträtt utanpå e bild av Nooshi Dadgostar.
Bildtext Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har lyft fram höjda pensioner som ett krav för att rösta fram Magdalena Andersson (S) som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Vänsterpartiet kräver att få något tillbaka för att ge sina mandat till Socialdemokraternas nykläckta partiordförande Magdalena Andersson. Sverigedemokraterna kräver att få sitta i en regering. De så kallade ytterkantspartierna kräver mer inflytande, vilket gör svensk politik svårnavigerad.

När Magdalena Andersson blev vald till partiordförande för Socialdemokraterna lät hon självsäker då journalister frågade om hon tror att Vänsterpartiet släpper fram henne som statsminister. Hon sade att inget har förändrats sedan sommaren då Vänsterpartiet röstade fram Stefan Löfven som statsminister, efter att tillsammans med högeroppositionen fällt honom.

Hon sade också att Vänsterpartiet kunde välja mellan en Socialdemokratisk regering eller en Moderatledd regering. Och det valet borde ju vara enkelt för ett parti på vänsterkanten.

Nu har Magdalena Andersson knappt två dagar på sig att lösa den knut som uppstått i förhandlingarna mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Hon har sagt att hon går med på eftergifter för att komma fram till en lösning. Tonen är inte lika självsäker längre.

På onsdag får vi se om förhandlingarna burit frukt.

Vänsterpartiet vill inte vara en dörrmatta

Trots att förhandlingarna på ytan handlar om pensioner finns det också en politisk poäng från Vänsterpartiet i att sätta hårt mot hårt. Man vill inte vara en frustrerad dörrmatta som röstar fram en Socialdemokratisk regering bara för att alternativet är något värre för dem.

Vänsterpartiet har nästan 9 procent av folket stöd i opinionsmätningarna och de vill visa att de är en spelare att räkna med.

Riksdagens talman Andreas Norlén sade till Svenska Yle att svensk politik befinner sig i ett formativt skede där man ser olika förändringar i relationerna mellan partierna. Det här gör i sin tur politiken oförutsägbar och svårnavigerad.

På den ena kanten kräver Vänsterpartiet mer inflytande, och på den andra kanten gör det tidigare pariapartiet Sverigedemokraterna upp budgetförslag med Moderaterna och Kristdemokraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver att få sitta med i en regering efter valet 2022.

Det som för bara några år sedan sågs som helt otänkbart bland många i politiksverige känns inte alls längre omöjligt.

Superonsdag avgör Anderssons framtid

På onsdag klockan 10 kommer riksdagen att rösta om Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Samma dag ska riksdagen rösta om hur Sveriges budget kommer att se ut nästa år, en budget som Magdalena Andersson tagit fram som finansminister.

I nuläget är allting helt öppet inför det som kallats för en superonsdag i svensk media. Centerpartiet, som kommer stödja Magdalena Andersson i en statsministeromröstning, har inte meddelat hur de ställer sig till regeringens budgetförslag. Vänsterpartiet ger inga garantier.

Svensk politik är mycket, men just nu är den åtminstone inte tråkig.