Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mer dialog och "Helsingforsanda" – president Sauli Niinistö talade om europeisk säkerhet under Tysklandsbesök

Från 2021
Sauli Niinistö pratar till publik i Tyskland. Han bär glasögon.
Bildtext President Sauli Niinistö höll tal under en tillställning som tankesmedjan Körber-Stiftung stod värd för.
Bild: Lehtikuva

Europas säkerhet kräver mer dialog i samma anda som rådde under Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors år 1975. Det slog president Sauli Niinistö fast i ett tal i Berlin i går kväll. Niinistö är som bäst på ett tredagarsbesök i Tyskland.

– Om det under det kalla kriget var möjligt att skapa en atmosfär där det gick att komma överens, så borde det inte vara omöjligt i dag heller. Men vi måste handla snabbt. Europas säkerhet står på spel, konstaterade president Sauli Niinistö i Berlin under måndagskvällen.

– När jag ser mig omkring, ser jag en värld i stor fara, fortsatte Niinistö.

Presidenten talade vid en tillställning ordnad av tankesmedjan Körber-Stiftung. Temat för kvällen var hur en framtida internationell dialog ska vara möjlig i ett klimat som alltmer präglas av geopolitiska spänningar.

– Det räcker inte att vi diskuterar med dem som tänker som vi. Den viktigaste dialogen är den vi för med dem som vi är minst överens med, sa Niinistö.

President Sauli Niinistö skriver under i gästboken under ett besök hos Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier i Berlin.
Bildtext President Niinistö har under besöket träffat bland annat sin tyska kollega, president Frank-Walter Steinmeier.
Bild: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Samtidigt varnade han för att det i nuläget inte finns någonting som tyder på att spänningarna skulle minska inom den närmaste tiden.

Också Tysklands president Frank-Walter Steinmeier talade om behovet av dialog.

– Jag läser ofta att man genom dialog belönar dåligt beteende och att dialog betyder att ge efter. Att dialog är naivt. Jag delar inte den här åsikten, sa Steinmeier.

Finland strävar efter ordförandeskap inom OSSE

Liksom i sitt tal vid FN:s generalförsamling i september betonade Niinistö behovet av en så kallad Helsingforsanda.

Med det här menar han att det behövs en liknande vilja till dialog som i samband med den Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors år 1975. De principer som då slogs fast har ett stort värde också nu.

– Att avstå från att hota med eller använda våld, gränsers okränkbarhet, staters territoriella integritet och respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter – det har brutits mot alla de här principerna, men de står fortfarande fast och de måste försvaras, sa Niinistö.

Enligt presidenten är Finland redo att ta ansvar för Europas framtid och därför strävar man nu efter ordförandeskapet inom organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE för år 2025, det vill säga året då det har gått ett halvsekel sedan konferensen i Helsingfors.

Gällande situationen på gränsen mellan Polen och Belarus, där tusentals migranter har slussats till gränsområdet, talar Niinistö om en politiskt ledd operation orkestrerad av Belarus och president Alexandr Lukasjenko.

– Det handlar om att skapa spänningar inom EU. Man hör redan nu både de som försvarar de polska åtgärderna och de som är mycket kritiska.

President Niinistö avslutar i dag sitt besök i Tyskland med att hålla ett tal vid Humboldt-universitetet i Berlin.

Talet handlar om behovet av ett starkare Europa i en hårdare värld. Efter talet följer en diskussion med studenter vid universitetet.