Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Martin fick ta med egen lyft till hälsostationen varje gång hans fru i rullstol skulle lyftas – Esbo stads hälsostationer saknar patientlyft för rullstolsburna

Från 2021
Äldre man som står framför en patientlyft.
Bildtext Martin Gardberg tog med den här lyftanordningen till hälsostationen flera gånger för att hans fru skulle lyftas upp på britsen för ett ingrepp.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Hälsostationerna i Esbo har inte beredskap att lyfta patienter från rullstol upp på britsen under ett besök. Martin Gardberg tvingades därför frakta med en egen lyftanordning varje gång han besökte hälsostationen med sin rullstolsburna fru. Hälsovårdsdirektören i Esbo säger att avsaknaden av patientlyft på hälsostationerna är ett missförhållande men att det funnits få situationer då de har behövts.

Martin Gardbergs fru Carita har MS och hennes ben är amputerade på grund av diabetes. Hon rör sig med rullstol.

Paret bor i ett nybyggt hus bredvid köpcentret Iso Omena i Mattby i Esbo. I köpcentret finns en hälsostation där frun kan få en del av den vård hon behöver.

– Jag kunde inte själv lyfta henne efter min hjärnblödning och personalen lyfte henne några gånger men sedan blev det stopp. Staden hänvisade till säkerhetsskäl och hänvisade oss till en annan hälsostation, säger Martin Gardberg.

De gick inte med på att byta hälsostation eftersom det skulle bli för krångligt.

– Det skulle vara orimligt. Vi flyttade hit för att ha nära till all service.

Köpte egen lyft när stadens utvärdering drog ut på tiden

Situationen löstes genom att Gardberg tog med sin egen lyftanordning till hälsostationen. Den behövdes varannan månad när ett ingrepp gjordes på hans fru som krävde att hon låg på britsen.

– Hemvården hjälper till när vi far iväg. Det är inte lätt att knuffa patientlyften utomhus eftersom hjulen är så små, speciellt om det är snö på marken, säger Gardberg.

Nu vill staden inte betala för servicen av den eftersom den är min privata

Gardberg har själv betalat för lyftanordningen trots att det är möjligt att låna en av Esbo stad.

– Jag kunde inte vänta på stadens utvärdering. Vi behövde den genast när min fru kom hem från sjukhuset.

– Men nu vill staden inte betala för servicen av den eftersom den är min privata. Jag betalar några hundra euro per år för servicen för att den ska vara säker, säger han.

Själva lyftanordningen kostade Gardberg omkring 3 000 euro.

"Jag kan inte riktigt svara på frågan varför"

Hälsovårdsdirektören i Esbo, Markus Paananen, säger att stadens service ska vara tillgänglig för alla patienter.

Efter att han kontaktades om bristen på patientlyft på stadens hälsostationer lät han utreda frågan.

Utredningen visade att det inte finns lyftanordningar på en enda av stadens hälsostationer.

– Jag kan inte riktigt svara på frågan varför. Jag antar att det beror på att det finns få situationer då de behövs men vi ska utreda saken. Jag medger att det här är ett missförhållande, säger Paananen.

Paananen är ny inom Esbo stad. Han valdes till sin tjänst i våras.

"Kan inte ta ställning till det enskilda fallet"

Att Martin Gardberg själv tvingades ta med en lyftanordning till hälsostationen kommenterar Paananen med att det är staden som bör se till att servicen är tillgänglig.

– Jag kan inte ta ställning till det enskilda fallet utan kommenterar bara saken på ett allmänt plan, säger Paananen.

Han kan inte säga om stadens instruktioner har ändrats när det gäller att lyfta patienterna eller varför personalen plötsligt slutade lyfta Martins fru och hänvisade till säkerhetsskäl.

Svenska Yle har också försökt få svar på frågor om det här av omsorgsdirektör Sanna Svahn, som tidigare var hälsovårdsdirektör. Men Svahn kommenterar inte utan hänvisar bara till Paananen.

Äldre man som står bakom en patientlyft.
Bildtext Lyftanordningen är omkring en och en halv meter hög och över en meter lång.
Bild: Christoffer Gröhn/ Yle

"Har bara funnits sporadiska behov genom åren"

Enligt hälsovårdsdirektör Paananen har behovet av patientlyft under de senaste åren varit sporadiskt.

– Det finns inga uppgifter om hur många gånger de har behövts, säger Paananen.

Hur har de sporadiska situationerna lösts?

– Genom att använda icke-brådskande ambulansskjuts, där patienten bärs i liggande ställning direkt från ambulansen eller med hjälp av hemsjukvården.

"Om vårdpersonalen inte kan lyfta borde man anställa några 'bodare' som kan lyfta"

Martin Gardberg tycker att varje hälsostation borde ha en lyftanordning.

– Det är ohemult att handikappade, förutom alla andra problem, också ska ha praktiska problem. Om vårdpersonalen inte kan lyfta borde man anställa några "bodare" som kan lyfta. Inte kan vi vara de enda som behöver en patientlyft.

Inte kan man hantera handikappade och äldre så här


Han förundrar sig över att det inte finns en patientlyft någonstans fastän staden bad dem besöka en annan hälsostation då det saknades lyft i hälsostationen i Iso Omena.

– Det är katastrof. Inte kan man hantera handikappade och äldre så här.

"Esbo är en så förmögen stad att staden ekonomiskt borde klara av att köpa dem"

Gardberg säger att det inte kan vara en ekonomisk fråga för staden.

– Esbo är en så förmögen stad att staden ekonomiskt borde klara av att köpa dem. Det är väl bara så att man vid staden inte har tänkt på att vissa personer behöver lyftas ibland.

– En läkare sa en gång "se så finurlig lyft ni har, det skulle vara bra om vi också har en". Jag sa att ni måste gå och köpa en, men det har inte hjälpt.

"Största delen av dem som besöker hälsostationen har god rörelseförmåga"

Hälsovårdsdirektör Markus Paananen påpekar att det finns motsvarande patientlyft inom munhälsovården.

– Jag tror att man inom staden har funderat på saken. Största delen av dem som besöker hälsostationen har god rörelseförmåga och det är få gånger en lyft har behövts. Användning av lyft kräver utbildning och övning. Därför finns de nu inte på hälsostationerna, säger han.

Enligt Paananen kommer staden nu att fundera över hur man borde gå vidare med frågan och om det finns skäl att skaffa patientlyft till hälsostationerna.

– Vi har inte fattat beslut om det ännu. Det är för tidigt att säga om och hur många staden skaffar och var de placeras, säger Paananen.

För Martin Gardbergs fru är det inte längre aktuellt att använda lyftanordning i hälsostationen. Hon har blivit sjukare och får nu palliativ vård hemma.
Har du nyhetstips om missförhållanden? Mejla christoffer.grohn@yle.fi.