Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Augustpris till böcker om Sylvia Plath, översättning och en barnhemsflicka som löser brott på 1800-talet

Från 2021
Augustpristagarna 2021 Nils Håkanson, Elin Cullhed och Johan Rundberg på rad.
Bildtext Årets mottagare av Augustpriset: Nils Håkanson, Elin Cullhed och Johan Rundberg.
Bild: Svenska förläggareföreningen/Andreas Sundbom

I kväll (måndagen 22.11) delades de svenska Augustprisen ut i följande kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Priset för Årets svenska skönlitterära bok 2021 tillfaller Eufori. En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed med motiveringen:

”I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.”

Priset för Årets svenska fackbok 2021 tilldelas Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson med motiveringen:

”Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.


Priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok 2021 tillfaller Nattkorpen av Johan Rundberg med motiveringen:

”Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.”


I kategorin ”Årets svenska barn- och ungdomsbok 2021” fanns en finlandssvensk bilderbok bland de nominerade, nämligen Om du möter en björn av författarna Malin Kivelä och Martin Glaz Serup samt illustratören Linda Bondestam.

Om du möter en björn är också nominerad till Finlandia Junior-priset år 2021.

Elektorsförsamling väljer pristagare

Svenska Förläggareföreningen instiftade August-priset år 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Sedan år 1992 delas priset ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera.

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela Sverige och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

Prissumman är 100 000 kronor, dvs. ca 9 900 euro.