Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor brist på svetsare och plåtslagare – lokalt samarbete ska underlätta arbetskraftsbristen inom metall- och verkstadsindustrin

Från 2021
Svetsning pågår med en klar blåvit låga som speglas i svetsarens svarta visir.
Bildtext Att svetsa kräver kunskap och träning men framförallt intresse att utveckla sig.
Bild: Alm Jesper / Yle

Det råder stor brist på svetsare, plåtslagare och annan expertis inom metall- och verkstadsindustrin. Nu hoppas företag i Pargas att ett utökat lokalt samarbete mellan staden och läroanstalter bättre kunde föra samman efterfrågan och utbud.

– Nog har vi svårt att hitta arbetskraft i dagens läge och redan nu kommer över hälften av vår personal från utlandet, säger arbetsledare Gustaf Hagström vid Paramet i Pargas. Av någon anledning är inte finländare oavsett ålder längre intresserade av att jobba inom branschen.

Hagström hoppas att ungdomar och andra kunde bli intresserade ifall de fick se vad som pågår på verkstadsgolvet.

Svetsning och färgsprakande gnistor som flyger omkring i en fabrik i Pargas.
Bildtext Att svetsa kräver precision, men det man inte kan går att lära sig på verkstadsgolvet.
Bild: Alm Jesper / Yle

– Vi gör verkligen saker här och det händer hela tiden, säger Hagström. Vi arbetar med stålprodukter av olika slag och bygger exempelvis nu en bro av stål som ska transporteras till Umeå.

Enligt Hagström är företaget också intresserade av att bygga de ramverk av stål som exempelvis förnyandet av Rävsunds- och Hessundsbron kommer att kräva.

Äldre man med glasögon och arbetshjälm står intill en truck på ett fabriksgolv i Pargas.
Bildtext Arbetsledare Gustaf Hagström skulle gärna se mer elever från högstadiet vid fabriken.
Bild: Alm Jesper / Yle

– Nog är vi brobyggare här och vi har ju erfarenhet av det, så vi hoppas förstås att vi får chansen då det blir aktuellt, säger Hagström. Men för att lyckas med det krävs naturligtvis tillräckligt med utbildad personal och det är en utmaning i dagens läge.

Pargas stad vill föra samman aktörer på lokalnivå

Ett sätt att öka intresset för branschen och de företag som är verksamma inom metall- och verkstadsindustrin är att öppna upp vad företagen gör och tillverkar.

– Vi är nu med på ett hörn och ansåg att det här evenemanget där det bjuds på hot dogs och choklad är ett sätt att sänka ribban och locka intresserade till företaget och orten, säger företagsrådgivare John Forsman vid Pargas stad.

Ung man med mössa och reflexväst tittar in i kameran utanför fabrik i Pargas.
Bildtext Företagsrådgivare John Forsman vid Pargas stad vill möjliggöra ett bättre lokalt samarbete.
Bild: Alm Jesper / Yle

I diskussioner med lokala företag har det dykt upp en tanke att utöka samarbetet med läroanstalterna och det är något som Forsman ser som en god idé.

– Om vi kan hjälpas åt kan vi förbättra situationen, säger Forsman. Exempelvis kunde det bli mer regelbundet för läroanstalter att besöka företagen tillsammans med elever och vice versa.

Svetsning pågår och svetslågan lyser upp visiret på svetsaren.
Bildtext Under måndagens evenemang fick de som var intresserade hjälp och tips för hur man kan svetsa.
Bild: Alm Jesper / Yle

Enligt Hagström är det ett steg i rätt riktning för i nuläget saknar många elever kontaktyta till de industriföretag som det finns på orten.

– Om de som är i högstadieåldern skulle se något annat än en datorskärm och bekanta sig med vad vi gör här på verkstadsgolvet så tror jag att det kunde locka fler till branschen, säger Hagström.

Sjöfart intresserar mer än svetsandet

Många dök upp och bekantade sig med Paramets verksamhet under måndagen och bland deltagarna fanns också niondeklassarna Felix Ölander och Mikael Holländer.

De var inte värst övertygade om att det just är metall- och verkstadsindustrin som är deras framtid. Men det de såg var nog intressant.

Två killar med keps och munskydd tittar in i kameran.
Bildtext Felix Ölander och Mikael Holländer är osäkra på om svetsandet är det de vill göra i framtiden.
Bild: Alm Jesper / Yle

– Jo, nog kunde jag tänka mig det här men inte vet jag hur det ser ut i framtiden, säger Ölander. Det ser intressant ut men det är svårt att säga.

Holländer vet att det åtminstone för tillfället är sjöfarten som drar det längsta strået.

– Det är roligt och så får man vara mycket ute på sjön, säger Holländer. Dessutom är det bra betalt.

Ung kvinna tittar in leende i kameran.
Bildtext Skolhandledaren Jessica Sjöholm ser företagsbesök som ett ypperligt tillfälle för elever i högstadiet att bekanta sig med yrkeslivets möjligheter.
Bild: Alm Jesper / Yle

Axxell är inte redo att öppna metallinje i Pargas men positiv till utökat samarbete

Svenskfinlands största yrkesutbildare med drygt 3000 studerande är Axxell som har verksamhet på många orter och även i Pargas.

– Det är fint att branschens företag går samman och vi som utbildare kan vara med och utveckla samarbetet, säger rektor Lena Johansson vid Axxell. Yrkesutbildningen är dessutom idag mycket flexibel och samarbetet mellan företag och studerande är vardag för oss inom utbildningen.

Äldre kvinna med glasögon och beigefärgad rock tittar rakt in i kameran.
Bildtext Axxells rektor Lena Johansson välkomnar ett utökat samarbete men är inte redo att öppna nya utbildningslinjer i Pargas.
Bild: Alm Jesper / Yle

Johansson betonar att flexibiliteten är viktig och till nytta för utbildaren, studerande och företag som har behov av personal. Men att gå så långt som att se över utbildningsutbudet är Johansson inte.

– För att företagen ska rulla krävs det resurser och för att vi ska rulla krävs det elever, säger Johansson. Metallinjen för ungdomar lockade inte tillräckligt med intresserade och jag tror inte att det skulle göra det nu heller och därför måste man kanske se andra alternativ.

Gnistor flyger omkring då svetsning pågår.
Bildtext Det slog gnistor om stålet då svetsandet pågick och det gäller att ha ordentlig skyddsutrustning på sig.
Bild: Alm Jesper / Yle

Ett alternativ är att skapa en flexibel undervisning där studerande samarbetar med lokala företag och nu och då tar kurser vid Axxell i Karis där metallinjen är verksam.

– Det finns olika möjligheter och det ska betonas att yrkesutbildningen inte är enbart för ungdomar utan idag är över hälften av våra studerande vuxna vilket ger rum för olika särlösningar och dem kan vi alltid diskutera mer, säger Johansson.

Diskussion om artikeln