Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå Akilles vill ha jättehall med allt under samma tak – stadens planer för idrottscentrumet i Kokon får kritik

Från 2021
Tre män med Akilles bandyskjortor.
Bildtext Jari Kettunen, Leif Rikberg och Niklas Skog från Borgå Akilles tänker stort när det gäller Kokons framtid.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Planerna för hur Kokons idrottsområde i Borgå ska utvecklas är under lupp. I måndags framförde Akilles sin egen vision om en multifunktionell hall med rum för fler idrottsgrenar än stadens förslag hittills innehåller.

– Att ha allt under samma tak är ekonomiskt. Man kan spara genom att effektivera uppvärming och personalresurser.

Det säger fyra män i gröna munkjackor under ett pressinfo på måndagen. De berättar om idrottsföreningen Borgå Akilles vision för Kokonområdet: En stor modern multifunktionell hall, där alla idrottsgrenar får plats.

Att utveckla Kokonområdet har varit på tapeten redan en längre tid, och under ett drygt år har en konsultbyrå arbetat fram ett förslag åt Borgå stad. I förslaget byggs en ny hall och de befintliga hallarna saneras.

För några veckor sedan ombads idrottsföreningar ge sin syn på utvecklingsplanerna. Akilles styrelse är inte nöjd med det förslag som konsultbyrån tagit fram.

Akilles vill ha en ny modern hall – inte satsa på att sanera de befintliga hallarna.

En man.
Bildtext Leif Rikberg, sekreterare i Akilles centralstyrelse.
Bild: Heini Rautoma / Yle

– Under en kort tid har vi tagit fram ett förslag som är uppdaterat och mer detaljerat. Det är mer långsiktigt att bygga nytt än att sanera hallarna, eftersom den nya hallen är en investering för flera årtionden, kanske till och med 50 år framåt, säger Akilles sekreterare Leif Rikberg.

Akilles styrelse tvivlar på att det är klokt att sanera de gamla hallarna eftersom de är i så pass dåligt skick.

– Ishallen blir inte modern fastän man sanerar den, konstaterar de.

Friidrott, bandy och handboll i samma hall

I Akilles vision har den jättelika Kokonhallen flera våningar. Under marknivå finns bollhallar för bland annat basket, handboll och innebandy samt en friidrottsbana.

Längre upp finns en arena i bandystorlek, läktare på flera nivåer, café och inkvartering.

Karta över flera hallar intill ett vattendrag och en väg.
Bildtext Skiss över hur den nya Kokon Arena (grön fyrkant) skulle kunna placeras intill de befintliga hallarna och Pepotgropen. Vägen och parkeringsplatser påverkas.
Bild: Borgå Akilles.

– För tillfället finns 15–20 grenar i planen, däribland innebandy, handboll, basket, bordtennis, bandy, ishockey, bowling, gymnastik och friidrott, säger Leif Rikberg.

En arena som är stor nog att spela bandy på skulle råd bot på bristen på istid i Borgå.

– Nu åker lag till Sibbo och Mäntsälä för att träna på is. Det är verkligen brist på istider i Borgå. Enligt vår plan skulle man kunna träna i den gamla ishallen medan den nya hallen byggs, och sedan ha kvar den som träningshall så länge den håller för det, säger Rikberg.

Mål i bandymatch
Bildtext Akilles förslag omfattar bland annat bandyis inomhus som tillägg till uteplanen. Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

På så vis skulle man undvika att Borgålagen skulle behöva åka någon annanstans för att träna medan hallen saneras, vilket kan ta ett år.

Med en bandyisbana i den nya hallen skulle också fler lag kunna träna. En bandyplan är nämligen så pass mycket större än till exempel en ishockeyplan att den kan spjälkas upp åt flera lag åt gången.

Enligt Rikberg gläder Akilles förslag också andra grenar, inte bara de som spelas på is.

– Friidrottarna gillar nog det här, eftersom det i konsultbyråns version bara finns en option för friidrottshall, säger Rikberg.

Hall för stora evenemang och mässor

Hallen skulle, enligt Akilles, kunna användas för olika evenemang.

– Utöver idrott skulle man kunna ordna till exempel byggnads- eller energimässa där. Det finns behov för en stor lokal i Borgå, det kan jag säga med erfarenhet av att ordna olika evenemang till exempel i Idrottshuset, säger Rikberg.

Tanken är alltså inte att tävla med Konstfabriken, utan att kunna ordna evenemang som kräver ännu mer plats.

Akilles vision innehåller också förmånlig inkvartering för till exempel juniorlag som kommer till Borgå för att spela turneringar, eftersom det är brist på sådana platser i Borgå.

Förslaget överlämnas åt Borgå stad

Akilles förslag överlämnas åt stadens ledningsgrupp som styr planeringen på tisdagen.

Enligt Akilles är det för tidigt att prata om finansieringen, men föreningen för fram en första uppskattning på att hallen skulle kosta närmare 100 miljoner euro att bygga.

– Ifall staden väljer att gå vidare med det här så kan Akilles hjälpa till med att fundera på evenemang och andra inkomstkällor, säger Leif Rikberg.

Diskussion om artikeln