Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bilisten som körde in i en julparad i USA och dödade fem var involverad i en annan incident strax innan – Joe Biden: "En fruktansvärd våldshandling"

Uppdaterad 22.11.2021 22:27.
Man går på en gata omgiven av band som skärmar av en brottsplats. Bilden är tagen i USA
Bildtext Nästan 50 personer skadades och fem dog.

Den man som rammade en julparad i Wisconsin, USA, hade precis innan varit involverad i en annan incident, bekräftar polischefen i Waukesha. Fem personer dog och nästan 50 skadades i samband med våldsdådet som enligt polisen inte var ett terrorattentat.

Polischef Daniel Thompson uppger att man grep den misstänkta mannen i närheten av paraden. Han kommer att åtalas för åtminstone mord.

Enligt medieuppgifter ska mannen ha kört in i folksamlingen efter att ha flytt från ett knivslagsmål. Thompson bekräftar att mannen var involverad i en annan incident bara några minuter innan våldsdådet. Ingen ska ändå ha förföljt honom.

När den misstänkta körde in i folksamlingen så avlossade en polis skott mot den misstänkta för att stoppa honom.

– På grund av mängden människor var man tvungen att slutade skjuta eftersom vidare skottlossningen skulle ha utgjort fara, säger Thompson.

Polischefen uppger att händelsen, som krävde fem liv och skadade 48 personer, inte klassas som ett terrorattentat.

Dödsoffren är i åldern 52 till 81 år – fyra kvinnor och en man. Bland de nästan 50 skadade finns också 18 barn, uppger doktor Amy Drendel som är ansvarig för akutvården på barnsjukhuset Children's Wisconsin hospital.

– Två av dem har fått lämna sjukhuset men tillståndet är kritiskt för sex av de som är kvar, säger doktor Michael Meyer som ansvarar för sjukhusets intensivvårdsavdelning.

De skadade barnen är i åldern 3 och 16 år.

Biden: "Fruktansvärd våldshandling"

USA:s president Joe Biden beskrev tidigare i dag händelsen som inträffade på söndagseftermiddagen lokal tid som en "fruktansvärd våldshandling". Han uppgav att han och hans familj ber för hela Waukesha.

Presidenten riktade också ett stort tack till räddningsarbetarna.

Källor: Reuters, AFP, CNN, CBS News

Artikeln uppdaterades med nya uppgifter om antalet barn som skadats och om brottsrubriceringen 22.11 klockan 22.26.