Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA inför ytterligare sanktioner mot gasledningen Nord Stream 2

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 00:26.
Antony Blinken, USA:s utrikesminister sitter vid ett bord och talar in i en mikrofon i samband med en presskonferens. I bakgrunden syns USA:s flagga.

Aktörer som deltar i arbetet med den omstridda gasledningen Nord Stream 2 drabbas av sanktioner från amerikanskt håll. Den här gången riktas de mot två fartyg och ett leveransföretag som har kopplingar till Ryssland, uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Sanktionerna är en del av Bidenadministrationens åtgärder mot den rysk-tyska gasledningen. Inga saktioner riktas ändå mot det företag som huvudsakligen står bakom gasledningen.

Tanken med saktionerna är att öka trycket på Ryssland utan att motverka Tyskland, skriver Bloomberg.

"Även om administrationen fortsätter att motsätta sig gasledningen Nord Stream 2, även genom saktioner, så kommer vi fortsätta jobba med Tyskland och andra allierade och partnerländer för att minska de risker som utgörs av gasledningen", uppger Blinken i ett uttalande.

Gasledningen har väckt oro i bland annat Ukraina och andra östeuropeiska länder som undrar vilka effekter den kan få för dem och hur den påverkar deras förhållande till Ryssland. Tyskland har lovat USA att man ska erbjuda Ukraina ekonomiskt stöd i övergången till rena energikällor. Tyskland har även insisterat på att Ryssland ska låta naturgasen flöda genom grannlandet Ukraina också i fortsättningen.

Bidenadministrationens sätt att hantera den rysk-tyska gasledningen har fått kritik av flera ledamöter i kongressen som vill se kraftigare åtgärder.

Certifiering har tillfälligt stoppat gasledning

Förra veckan stötte gasledningsprojektet på problem då tyska myndigheter tillfälligt stoppade certifieringen gasledningen.

Orsaken är att företaget som står bakom gasledningen inte är uppställt enligt tysk rätt. Certifieringen är i sin tur nödvändig för att gasledningen ska kunna tas i bruk.

Källor: Reuters, AFP, Bloomberg