Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

46 döda i bussolycka i Bulgarien – inrikesminister Rashkov: "Det är hemskt, jag har aldrig sett något liknande"

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 14:00.
Brandmän och poliser står vid en brandbil efter en bussolycka i Bulgarien.
Bildtext Många polispatruller, ambulanser och brandbilar skickades ut till platsen. Utredare försöker reda ut hur olyckan kunde ske.
Bild: REUTERS / Lehtikuva

En nordmakedonisk turistbuss har kraschat och fattat eld på en motorväg i Bulgarien. Olyckan inträffade klockan två på natten mellan måndag och tisdag. 46 personer har dött, enligt Nordmakedoniens hälsominister.

Totalt 52 personer fanns ombord på bussen när den kraschade, uppger bland annat nyhetsbyråerna BTA och BGNES. Det är oklart om kraschen ledde till att bussen fattade eld, eller om kraschen berodde på en eldsvåda i bussen.

Sju personer, fem män och två kvinnor, rapporteras ha överlevt, men merparten av passagerarna omkom.

– Tyvärr är det många offer, 46 stycken, varav 12 är minderåriga, sade Nordmakedoniens hälsominister Venko Filipce till tv-kanalen BNT efter att ha besökt överlevande passagerare på ett sjukhus i Sofia.

Premiärministern Zoran Zaev talade också med medierna på morgonen efter olyckan och beskrev den som en massiv tragedi. Också Zaev har besökt överlevande.

– Det är en stor tragedi. Tolv av dem (dödsoffren, red. anm.) var under 18 år, och resten var unga människor ungefär mellan 20 och 30 år gamla.

Karta över Bulgarien och Nordmakedonien. Huvudstäderna Sofia och Skopje är utpekade samt byn Bosnek.
Bildtext Olyckan inträffade nära byn Bosnek i västra Bulgarien. Bussen var enligt uppgifter på väg till Nordmakedonien.
Bild: Yle / Mapcreator

De skadade har allvarliga brännskador

Olyckan inträffade nära byn Bosnek som ligger drygt 45 kilometer söder om huvudstaden Sofia. Enligt uppgifter körde bussen in i ett skyddsräck.

Enligt uppgifter välte bussen omkull efter kraschen, vilket försvårade räddningsoperationen. Bulgariens inrikesminister Boyko Rashkov säger att majoriteten av passagerarna fastnade inne i bussen och brändes till döds.

– Det är hemskt, så oerhört hemskt. Jag har aldrig sett något liknande, säger Rashkov som tillsammans med premiärministern åkte till olycksplatsen tidigt på tisdagsmorgonen.

En kraschad buss i Bulgarien.
Bildtext Den olycksdrabbade bussen vid sidan av vägen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De som överlevde kraschen har förts till sjukhus för vård. De uppges ha allvarliga brännskador. Enligt uppgifter hoppade de ut ur den brinnande bussen.

Bussen var på väg från Turkiet till Nordmakedonien.

Källor: Bulgariska inrikesministeriet, BTA, BGNES, Reuters

En polis i vit dräkt tar bilder vid en väg där det inträffat en bussolycka. Personen står på huk.
Bildtext Den lokala polisen får hjälp av den bulgariska Centralkriminalpolisen med utredningen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press