Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Sauli Niinistö önskar mer "Helsingforsanda" i Europa och fyra andra nyheter att känna till

Sauli Niinistö

God morgon! Här är fem viktiga nyheter att ha koll på den här tisdagen.

Markägare missnöjda med statliga Fortums aggressiva lobbning i vindkraftsprojekt i Närpes: "Det är pang boom och så är avtalet på posten"

Det är snabba ryck som gäller när olika bolag nu försöker etablera sig på den kraftigt expanderande vindkraftsmarknaden. Statliga Fortum har planer på att resa över 100 vindmöllor bara i Närpes.

Markägare vi talat med menar att bolaget utövar hårda påtryckningar för att få arrendeavtal i hamn.

– Dom hade riktigt fin strategi Fortum, dom hade möte – pang, boom – och förklarade att allting är jättebra, ni får mycket pengar. Dagen efter kom avtalet i postlådan, säger missnöjda markägaren Philip Mannfolk.

Philip Mannfolk håller upp en karta över Närpes
Bildtext Markägaren Philip Mannfolk i Närpes är inte nöjd med statliga Fortums agerande.

Mer dialog och "Helsingforsanda" – president Sauli Niinistö talade om europeisk säkerhet under Tysklandsbesök

Europas säkerhet kräver mer dialog i samma anda som rådde under Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors år 1975. Det slog president Sauli Niinistö fast i ett tal i Berlin i går kväll.

Enligt presidenten är Finland redo att ta ansvar för Europas framtid och därför strävar man nu efter ordförandeskapet inom organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE för år 2025, det vill säga året då det har gått ett halvsekel sedan konferensen i Helsingfors.

Sauli Niinistö pratar till publik i Tyskland. Han bär glasögon.
Bildtext President Sauli Niinistö höll tal under en tillställning som tankesmedjan Körber-Stiftung stod värd för.

Niinistö är som bäst på ett tredagarsbesök i Tyskland.

Turism- och restaurangbranschen hoppas på en bra vintersäsong i skuggan av coronahotet – de flesta resenärerna är dubbelvaccinerade

Jul- och nyårssäsongen ser lovande ut för turismbranschen i Finland. Resenärer väntas komma till landet främst från Europa.

De ökande smittotalen oroar ändå och bransch-vd:n säger att de ovaccinerade äventyrar tillgången på arbetskraft.

– Många är mycket besvikna med de som valt att vara ovaccinerade. De gör att våra medlemmar, deras medarbetare och familjer får det svårare att försörja sig, säger, Timo Lappi, verkställande direktör vid Turism- och restaurangförbundet Mara.

Paulo Sergio Steil och Marina Papadakis i Esplanadparken i Helsingfors.
Bildtext "Nästa gång vill vi absolut åka till Lappland", säger Paulo Sergio Steil och Marina Papadakis från Brasilien.

Svensk Ungdoms Sigfrids försvarar den offentliga sektorn mot unga samlingspartisters nedskärningskrav: "Den finska välfärdsstaten är bland det finaste vi har"

Enligt en färsk partibarometer väcker det stundande välfärdsområdesvalet inte någon större entusiasm än så länge, åtminstone. Endast 43 procent av de tillfrågade är säkra på att de röstar i valet, och ofta är unga mindre flitiga väljare än den äldre befolkningen.

Men frågar man ungdomspolitikerna finns det gott om saker att kämpa om. När det gäller finansieringen av välfärden slungande till exempel Samlingspartiets ungdomsförbund för några veckor sedan ut en brandfackla, då de gick ut med krav på nedskärningar i de offentliga utgifterna.

Svensk Ungdoms Frida Sigfrids är inte redo att gå med på det kravet.

– Den finska välfärdsstaten är en av de finaste sakerna vi har och jag skulle inte gå dit med osthyvel och skära. Istället ska vi fundera på hur välfärdsstaten ska finnas också i framtiden, säger hon.

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, och Ida Leino, ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund.
Bildtext Ida Leino från Samlingspartiets ungdomsorganisation vill ha nedskärningar medan Frida Sigfrids vill prioritera.

Bokrecension: Karin Erlandsson skriver om hemmet och havet – om dem som stannar och dem som åker iväg

I "Hem" skriver Karin Erlandsson om tio kvinnor och deras liv på Åland - från stenåldern till i dag.

"Förutom att Hem är en samling berättelser som fokuserar på mellanmänskliga relationer under olika tider, är Hem också ett slags hembygds- och folklivsskildring där läsaren tas med på en tidsresa till olika platser på Åland – orter som på olika sätt stått i händelsernas centrum eller platser som spelat en roll i den åländska historien.", skriver Marit Lindqvist i sin recension.

Pärmen till Karin Erlandssons roman "Hem".
Bildtext Karin Erlandsson är aktuell med "Hem", en bok riktad till vuxna läsare.

Väder

Det är särskilt i norr kallt. Till en början snöar det lokalt i landets södra och mellersta delar. I kväll kommer nya nederbördsområden från väst.

Det är främst mellan 0 och -5 grader, kallast är det i Norra Lappland.

Varning för dåligt väglag i Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Västra delen av Norra Österbotten.