Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Nu börjar den stora nedräkningen inför jul!

Från 2021
Jonathan Granbacka och Lotus tittar in årets julkalender i BUU-klubben.
Bildtext BUU-klubbens julkalender utspelar sig i år på Bragegården i Vasa.
Bild: Yle/ Maria Helsing

Äntligen dags för årets stora familjehögtid i tevesoffan! I år bjuder Svenska Yle på flera olika kalendrar, både i teve, på Arenan, i spelform i appen och som en traditionell papperskalender med luckor som man kan öppna själv.

I år utspelar sig BUU-klubbens julkalender på hembygdsmuseet Bragegården i Vasa där vi får träffa på några möss: Plåstret, moster Marta och Lotus. Lotus, som är en barnmus, har fått i uppdrag att ställa till med mössens stora årliga julfest.

Malin har gammaldags kläder på sig och sitter med musen Marta i famnen framför en eldstad på ett hembygdsmuseum. Jontti ligger på golvet.
Bildtext Den som är dockförare måste ofta ligga lågt för att inte hamna i bild. I detta fall är det Jontti som spelar musen Marta som är i Malins famn.
Bild: Linda Somppi / Yle

Vanligtvis är det gammelmus moster Marta som har ansvaret för festen men i år har hon blivit sjuk och har bett Lotus om hjälp. För att klara av uppdraget behöver hon BUU-klubbens programledare som hjälper till med det ärofyllda uppdraget. För förväntningarna från musklanen är stora!

Gamla traditioner krockar med nymodigheter

Men det här med julförberedelser kan ju i både mus- och människofamiljer bli lite problematiskt då man har lite olika åsikter om hur man firar på bästa sätt. Lotus som gillar diskokulor och fart och fläng har sin alldeles egna tolkning på hur en bra julfest ordnas.

Lisa Gerkman och musen Lotus är klädda som lucior. Under sängen sticker dockföraren Stefanie af Björksten fram huvudet.
Bildtext Stefanie af Björksten fick ofta ligga under sängar eller bord då hon spelade musen Lotus i BUU-klubbens julkalender. Lisa har det lite bekvämare.
Bild: Linda Somppi / Yle

- Lotus älskar såklart julen, men vill som med det mesta gärna göra saker på sitt eget sätt. På det viset är Lotus en nytänkare att hon inte är rädd för att skapa sina egna jultraditioner trots att det finns så många gamla, inrotade traditioner som lever kvar i alla mussamhällen, berättar Lotus "mamma" och dockförare Stefanie af Björksten.

Gamla jultraditioner möter moderna influenser är det genomgående temat i kalendern och den gamla hembygdsgården på Brage ger en perfekt gammaldags julig inramning.

Lisa från BUU-klubben gapar över godismuffins. Musen Lotus sitter bredvid.
Bildtext Lisa och Lotus har tillverkat godismuffins.
Bild: Linda Somppi/ Yle

Julstämning mitt i sommaren

Redan i augusti startade inspelningarna. Och att filma handdockor (där dockföraren måste gömma sig) på en gammal hembygdsgård (där man helst inte ska röra något) visade sig vara en riktig utmaning.

Så här säger Stefanie af Björksten som spelar Lotus om hur det var att ligga dubbelvikt under ett bord under inspelningarna:

- Det mest utmanande är nog själva den fysiska dockföringen. Att få dockan att röra sig med så naturliga rörelser som möjligt för att väcka en illusion av liv i den är supersvårt!

Jontti Granbacka och Stefanie af Björksten ligger under ett bord då de är dockförare åt mössen i BUU-klubbens julkalender
Bildtext Så här kunde det se ut bakom kulisserna då julkalendern spelades in.
Bild: Linda Somppi / Yle

Men om man bortser från de fysiska utmaningarna så gillar Stefanie af Björksten sitt alter ego.

Förlösande att få spela en mus

- Jag älskar att spela Lotus! Det finns nåt enormt förlösande i att som småbarnsförälder få spela en karaktär som har många barnlika egenskaper. Som Lotus kan jag fråga alla de där frågorna jag inte annars kan fråga. Och kasta ur mig kommentarer som jag verkligen inte annars hade vågat kasta ur mig, säger Stefanie af Björksten.

Jontti hänger uppe på en takbjälke på Bragegården i Vasa under inspelning av julkalendern.
Bildtext Ibland får man bokstavligen klättra på väggarna då man spelar in en julkalender.
Bild: Linda Somppi/ Yle

En vacker julkalender

Det är Peter Österman, som har skrivit manuset. Han våndades en del på vägen, men tycker att slutresultatet blev bra.

- Det är en väldigt vacker julkalender. Brages friluftsmuseum som plats och våra vanliga jultraditioner med tända ljus i fönstren, halmdekorationer och pepparkaksbak blandat med glada möss och mänskor som hjälper varandra gör en glad i själen.

Peter Österman och Linda Somppi jobbar med inspelningen av BUU-klubbens julkalender.
Bildtext Peter Österman har skrivit manus och Linda Somppi var produktionskoordinator under inspelningarna.
Bild: Jonathan Granbacka / Yle

Mössen känns levande

Peter Österman tycker också att de som piffat upp scenografin, skaffat fram rekvisita, belyst och ljudplanerat har lyckats perfekt med att ytterligare bygga upp den där äkta julkänslan. Han är också fascinerad över att dockorna känns så levande.

- När Malin kastar iväg Lotus flygande på en skurborste och när Plåstret tar ett lock från en kopparpanna som hjälm då han ska åka rutschkana så blir jag på riktigt rädd att de stackars mössen ska stöta sej. Det var roligt att märka att jag ännu är så barnslig att jag påverkas känslomässigt av en docka, säger Peter Österman.

Jontti och Plåstret från BUU-klubben är på Bragegården i Vasa. I förgrunden finns en girland av ostbågar.
Bildtext Det är en konst att göra mössen levande. Plåstret och Jontti har dekorerat Bragegården med ostbågsgirlander.
Bild: Linda Somppi / Yle

- Överlag insåg jag att världen vore en bättre plats ifall vi som är stora skulle lyssna mer på de som är små. De små kan sen vara möss eller barn eller till och med dockor!

Lucköppning varje dag

Varje dag öppnas förstås en lucka i julkalendern och årets papperskalender har illustrerats av konstnären Elin Löf från Jakobstad. Kalendern blir en konkret manual för Lotus och BUU-ledarna för att veta vad dagens julförberedelse går ut på. Julkalendern delas ut på bibliotek och Luckan runt om i Svenskfinland. Här hittar du listan på utdelningsplatser.

Elin Löf håller i BUU-klubbens julkalender som hon har illustrerat.
Bildtext Elin Löf från Jakobstad har illustrerat årets julkalender.
Bild: Yle/ Mårten Wallendahl

Norsk julkalender x 2 för hela familjen

I BUU-klubbens julkalender visas också den norska dramaserien Stjärnstoft som handlar om Joel som flyttar norrut med sin mamma då föräldrarna skiljer sig. Han blir vän med en mystisk flicka som bor på vinden och har magiska krafter. Stjärnstoft lämpar sig bra för hela familjen och kan ibland vara lite spännande för de allra minsta.

Ett barn som är iklädd en lysande stjärna hänger från taket i ett vintrigt lanskap, omringad av barn.
Bildtext Stjärnstoft är en julkalender som visades på NRK i fjol.
Bild: Norsk Rikskringkasting As

En annan julkalender från Norge, som heter Snöfall, kommer också att repriseras under decembermorgnarna på Yle Fem. Den handlar om Selma som är föräldralös och drömmer om en egen familj. Snöfall sänds alla morgnar ca kl. 7.40.

Dansk julkalender för lite äldre barn

En annan nordisk julkalender som visas i år är Julfeber, som lämpar sig för lite äldre barn. Det är en dansk serie som handlar om 13-åriga Björn som bor med sin pappa Kalle och lillasyster Gro i Köpenhamn. Pappan hamnar i penningknipa och familjen måste flytta in på pappans jobb - Kungliga teatern. Den visas på Arenan och på Yle Fem varje dag i december klockan 17:25.

En man med tomteluva och en pojke kikar fram bakom ett hus.
Bildtext Julfeber är en julkalender som utspelar sig i Danmark.
Bild: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Missa inte BUU-appens julkalender!

För den som gillar spel så rekommenderar vi BUU-appens speljulkalender. Dan Huiko har konstruerat speljulkalendern.

- Julkalendern dyker upp i BUU-appen den första december. Då kan man öppna det första paketet. I paketen hittar man både gamla godingar och helt nya spel, säger Dan Huiko.

BUU-appens julkalender har en stor hög med numrerade paket i sin första vy.
Bildtext I BUU-klubbens app hittar du en julkalender med spel. Varje dag i december finns ett nytt spel i kalendern.
Bild: Saara Paasikivi, Heidi Gabrielsson/Yle

Spelen handlar både om problemlösning men det finns också mera fartfyllda spel och allt där emellan, berättar Dan Huiko.

Vem lämpar sig speljulkalendern för? Eva-Marie Höstman som jobbar med BUU-appen säger så här:

- Julkalendern riktar sig till barn under skolåldern men passar också för äldre som har barnasinnet i behåll. Det finns olika svårighetsnivåer så det lönar sig att öppna alla luckor. Vissa spel kräver ingen förkunskap och vissa spel är lite mer kluriga.

Super-Malin springer och hoppar i ett av julkalenderspelen i BUU-appen.
Bildtext En del spel i appens spelkalender är mera fartfyllda.
Bild: Saara Paasikivi/Yle

Kalendern är planerad så att alla barn oavsett ålder kan hitta ett spel på rätt nivå.

- En del av spelen är ganska lätta och passar de yngsta spelarna, men några spel är också lite mera utmanande och passar lite äldre spelare, säger Dan Huiko.

BUU-klubbens app hittar man där man laddar ner appar och är gratis och reklamfri. Om man redan har BUU-appen så lönar det sig att uppdatera den för att julkalendern ska dyka upp.