Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå kommun: Sänk hastigheterna vid farliga korsningar på stamväg 51

Uppdaterad 23.11.2021 11:13.
Helikopterbild av Degerby centrum
Bildtext Hastighetsbegränsningen vid avtaget till Kopparnäs i Degerby är nu 80 kilometer i timmen.

Ingå kommun vill att hastigheterna på stamväg 51 sänks på en del ställen. Kommunen ber nu Nylands närings,- trafik- och miljöcentral utvärdera om det finns skäl att sänka hastigheterna i korsningarna vid Bollstavägen, Täktervägen, Innanbäckvägen och Kopparnäsvägen/Degerbyvägen.

Flera korsningar vid stamväg 51 upplevs som farliga. Det har kommit fram i invånarrespons och beslutsfattarna har också lyft fram saken.

Hatsighetsbegränsningen vid korsningarna är vintertid 80 kilometer i timmen.

Kommunstyrlesen i Ingå behandlade ett brev om hastigheterna till Nylands närings,- trafik- och miljöcentral på sitt möte i måndags (22.11). I brevet påtalar kommunen problemen.

Tillfällig lösning tills korsningarna förbättras

Styrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP) kom med ett tillägg till brevet som går ut på att Ingå kommun understryker att en eventuell sänkning av hastighetsbegränsningarna skulle vara en tillfällig lösning som inte blir permanent.

Styrelsen kom också överens om att tillägga i brevet att kommunen vill att NTM-centralen påskyndar förbättringar angående korsningarna längs med stamväg 51 i Ingå i sin investeringsplan.

Kommunstyrelsen beslöt också att ge till beredningen i uppdrag att initiera en regional arbetsgrupp vars uppdrag är att främja utvecklandet av stamväg 51.

Flera olyckor på stamvägen

Under de senaste månaderna har det skett flera olyckor på stamväg 51.

I början av november omkom en person som försökte köra om en annan bil vid korsningen till väg 186. I augusti har Yle Västnyland också rapporterat om flera olyckor på stamväg 51.

Det är Nylands NTM-central som beslutar om hastighetsbegränsningarna på stamväg 51.