Här är skidsäsongens mest spännande finländare: revanschsugna mästare, stjärnskottet och finlandssvenska supertalanger
Det vankas OS och OS brukar vara synonymt med fullträffar för Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski. Förväntningarna på Finlands två största stjärnor i längdskidåkning har skruvats upp i och med deras lovande resultat i upptakten till världscupsäsongen.
Iivo Niskanen gick tillbaka till grunderna
Finlands obestridliga skidkung, Iivo Niskanen, är den första att medge att hans förra säsong var en besvikelse. Noll VM-medaljer och inga pallplaceringar i världscupen är inte ett saldo som tillfredsställer OS-mästaren från Pyeongchang.
Den pedantiske Niskanen och hans analytiska tränare, Olli Ohtonen, tog skeden i vacker hand i våras och återgick till gamla beprövade metoder i träningsupplägget.
De första indikationerna är mycket positiva. Niskanen har vunnit tre av de fyra lopp han har startat i vinter och besegrat ett koppel högklassiga ryssar i både klassiskt och skate.
Krista Pärmäkoskis problem ett minne blott?
För Finlands andra storstjärna gick det på tok redan innan förra säsongen hunnit börja på allvar. Krista Pärmäkoski var krasslig under upptakten till säsongen och kunde inte göra sig rättvisa i premiären i Ruka. Toppformen uppenbarade sig egentligen aldrig, men hon gav prov på sin potential genom att knäcka Jessie Diggins i VM-stafetten i Oberstdorf.
Mycket tyder på att Pärmäkoski går en bättre säsong till mötes den kommande vintern.
– Jag har sett Krista åka på träningar i Lappland för en dryg vecka sedan och det var nog en annan Krista än vad jag såg förra hösten, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.
I likhet med Iivo Niskanen har Pärmäkoski radat upp idel segrar i höstens tävlingar och precis som Niskanen har hon gått tillbaka till ett beprövat träningsupplägg.
– Det är fråga om två rutinerade åkare och idrottare som har ett koncept som har fört dem till den absoluta täten. Båda två experimenterade och testade nya saker i fjol och båda två misslyckades åtminstone delvis, säger Strandvall och fortsätter:
– Året då de testade något nytt kan ha gett dem något till i år då de gått tillbaka till sina vanliga träningsupplägg.
Krista Pärmäkoski kom hem från OS i Pyeongchang med tre individuella medaljer. Strandvall ser henne som en potentiell medaljör också i Peking men påpekar att konkurrensen är tuffare än för fyra år sedan. Även om de förra spelens skiddrottning Marit Bjørgen har slutat.
Strandvall påpekar att Therese Johaug i praktiken fyllt det tomrum som uppstod då Bjørgen lade av.
– Sedan har vi tre unga åkare som inte var med senast. Helene Marie Fossesholm är ett definitivt hot mot Pärmäkoskis medaljdrömmar. Svenskorna Ebba Andersson och Frida Karlsson likaså.
Av de mer rutinerade åkarna lär åtminstone världscupvinnaren Jessie Diggins och Heidi Weng, som var under isen i Pyeongchang, vara medaljkandidater i Peking.
Jasmi Joensuu närmar sig världseliten?
Under en vinter som bjöd på fler stolpe ut än fullträffar för de finländska landslagsåkarna var Jasmi Joensuu ett positivt undantag. Hennes formkurva pekade uppåt och högvattenmärkena var de två tionde placeringarna i sprinttävlingarna i Ulricehamn och Falun. Efter fördomsfri åkning.
Som grädde på moset fungerade VM-bronset i stafett där hon åkte första etappen och höll Finland med i medaljstriden.
Att upprepa oväntade framgångar är aldrig lätt, men Joensuu har nu åtminstone fördelen av att ha en full träningssäsong i Finlands A-landslag bakom sig.
– Jag har ju varit i den situationen själv. Ju högre förhoppningar folk har desto större förväntningar har man på sig själv. Det är alltid en större utmaning att upprepa framgångar. Jag hoppas att hon klarar av att ta det steget och till och med fajtas om pallplaceringar i enskilda lopp, säger Strandvall.
Den finlandssvenska supertalangen tar nästa kliv?
Alexander Ståhlberg är ett av, om inte det största framtidsnamnet, inom finländsk längdskidåkning.
De inhemska skidfansen fick emellertid skrämselhicka i slutet av maj. Den trefaldiga JVM-medaljören hade brutit nyckelbenet i samband med en fotbollsmatch.
Matias Strandvall som jämte Jonas Lindell är Ståhlbergs personliga tränare hävdar att supertalangen eventuellt till och med hade tur i oturen.
– Då i maj tränade han kanske till och med lite för hårt. Debaclet på fotbollsplanen ledde till att han måste stanna upp och inse att man inte kan bomba på hela tiden. Nu är han tillbaka i god form och de senaste resultaten från rullbandet ser mycket lovande ut.
Ståhlberg gjorde världscupdebut i Lahtis i januari. Han slutade på 52:a plats i skiathlonloppet och förlorade med sju och en halv minut mot vinnare Sjur Røthe.
Han får en ny chans att mäta sig mot världseliten under världscuphelgen i Ruka.
– Jag vill se att avståndet till täten minskar. Han har varit i täten i sin åldersklass redan länge och det vet vi att han kommer att vara också i år. Nu gäller det att ta ett steg igen. Ett lämpligt mål för honom kunde vara att ta en första FM-medalj på seniornivå, säger Strandvall.
Anni Lindroos utmanar den nationella eliten
Förväntningarna på Pargas IF:s Anni Lindroos steg markant efter öppningshelgen av finska cupen. Hon tog sig till final och utmanade landslagsåkarna i fristilssprinten. Dessvärre föll hon halvvägs in i loppet men insatsen gav mersmak.
– Jag förväntade mig att hon skulle vara i final men inte att hon skulle avancera lekande lätt från kvartsfinalen och semifinalen, säger Matias Strandvall.
Han har följt med den 20-åriga talangens utveckling från nära håll i flera år i egenskap av skidtränare vid Vörå idrottsgymnasium och för Finlandssvenska skidförbundet.
– Så länge jag har känt henne så har hon varit tekniskt skicklig på skidorna och naturligt snabb. Hennes svaghet har varit uthålligheten. Det har vi jobbat på målmedvetet och träningssäsongen visar att hon tagit steg framåt varje månad.
Strandvall hoppas att Lindroos uppvisning i Vuokatti bara är en försmak på vad som komma ska i vinter.
– I nationella sprinttävlingar, framför allt i fristil, ska hon kriga om finalplatser. Kanske till och med pallplaceringar. Förhoppningsvis får hon göra sin internationella debut i vinter. Det känns inte orealistiskt, säger Strandvall.