Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lokalpolitiker i Jakobstad föreslår kortare arbetsvecka med bibehållen lön för vårdare – kan vara ett sätt att locka arbetstagare

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 16:03.
Sjukvårdare på ett sjukhus
Bildtext Försök i Sverige har visat att förkortad arbetsvecka har ökat välmåendet hos de anställda men också servicen till klienterna, säger Jacob Storbjörk (SDP) som har lämnat in en motion i ärendet.
Bild: Yle / Mika Kanerva

Anställda inom social- och hälsovården kunde jobba kortare arbetsdagar men ändå behålla samma lön. Det är åtminstone värt att testa, anser flera fullmäktigeledamöter i Jakobstad.

Jacob Storbjörk (SDP) har lämnat in en motion i ärendet. Han hoppas att det är något som nya Österbottens välfärdsområde vill utreda.

- Det är svårt att rekrytera vårdpersonal till exempel inom hemvården och äldreomsorgen och många som jobbar inom vården har bytt bransch. Jag tror det behövs lite nytänk för att lösa arbetskraftsbristen och göra vårdyrket mer intressant, säger Storbjörk.

Jacob Storbjörk
Bildtext Jacob Storbjörk (SDP)
Bild: Nathalie Lindvall

Enligt honom har försök i Sverige visat att förkortad arbetsvecka har ökat välmåendet hos de anställda men också servicen till klienterna.

- När personalen mår bra orkar de också bättre på jobbet. Inget finländskt försök finns ännu så jag tycker tiden är mogen och varför inte börja i Österbotten, säger Storbjörk.

Men har Österbottens välfärdsområde råd med att personalen jobbar sex timmar per dag och ändå får samma heltidslön?

- Har vi råd att inte pröva på nya saker för att lösa bristen på vårdare? Det här är ett försök bland många att försöka tackla det.

Storbjörk betonar att Österbottens välfärdsområde blir en stor arbetsgivare med många olika enheter och bred verksamhet.

- Det här handlar om ett par försök på utvalda lämpliga enheter och avdelningar så på det sättet är det ingen övermäktig kostnad. Våga tänka modigt och våga pröva på, säger Storbjörk.

Inte alls främmande för tanken

På blivande välfärdsområdet säger direktör Marina Kinnunen att motionen är ett politiskt beslut som hon inte kan sia om i dag. Men samtidigt är det enligt henne klart att välfärdsområdet kommer att behöva ta till nytänk och nya åtgärder för att ha tillräckligt med vårdare i framtiden.

- Vi måste hitta nya sätt då det inte finns tillräckligt med arbetstagare inom branschen.

Kinnunen säger att prislappen kan bli stor men man har kanske inget val.

- Vi måste hitta sätt att klara det här så jag är inte helt emot att pröva det.

"Jag tror det är omöjligt att genomföra"

Kim Yli-Pelkola är huvudförtroendeman för TEHY:s medlemmar i Jakobstadsnejden och personalrepresentant i Österbottens välfärdsområde.

Han säger att tanken med kortare arbetsdagar är god.

- Jacob har säkert tänkt lite enligt svensk modell. I Västerbotten har de så att om man jobbar 30 procent natt så är veckoarbetstiden 32 timmar. Arbetstiden minskar men lönen är den samma.

Men Yli-Pelkola ser ett problem.

- Vi har en otrolig personalbrist i nejden redan nu, så var ska vi hitta de vårdare som ska täcka upp för den förkortade arbetstiden? Så, en fin tanke, men jag tror det är omöjligt att genomföra.

Jaani Kujanpää är TEHY:s huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus. Han kommenterar per mejl.

- Det kan säkert vara värt ett försök. Men det löser inte den låga lönenivån inom vårdbranschen. Och den personalbrist som vi redan nu lider av underlättar inte försöket, säger Kujanpää.

Diskussion om artikeln