Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Filorullar med za'atarolja och somrig äppeltzatziki

Filorullar och en skål med äppeltzatziki
Bildtext Filodegsrullarna serveras med en somrig tzatziki.
Bild: Sara Forsius / Character House

De här filorullarna är fyllda med varm ost och för tankarna till Mellanöstern. De penslas med en olja som är smaksatt med sumac och oregano. Rätten serveras med en tzatsiki gjord på äpple.

Za'ataroljan håller i någon månad och kan ätas med det mesta.

Filodegen håller några dagar i kylskåpet, men se till att den inte torkar. Förvara den överblivna filodegen i en fuktig kökshandduk.

Sumac finns i välsorterade matbutiker.

Så här gör Tara Junker och Malin Öhman filorullarna i Kan vi bara få njuta. - Spela upp på Arenan

Filorullar med za’atar olja

40 minuter, 4 personer.

Det här behöver du:

½ paket tinad filodeg (ca 6 ark, 250 g)

200 g halloumi

200 g fetaost

½ kruka mynta

½ dl olivolja

Za’atarolja

1 dl sesamfrön

1 msk sumac

1 msk oregano

1 ½ dl olivolja

Så här gör du rullarna

  1. Börja med oljan. Rosta sesamfröna i en torr, varm panna tills de får en gyllenbrun färg. Mortla tillsammans med kryddorna, eller pulsera några gånger i en matberedare. Blanda med oljan i en ren burk.

  2. Värm ugnen till 200°C. Riv halloumin och smula ner fetaosten i en skål. Strimla myntabladen och blanda ner i osten tillsammans med oljan.

  3. Lägg filoarken på varandra och klipp fyra lika stora ark av degen.

  4. Lägg en sträng med fyllningen i ena änden, vik in övre och nedre kanten och rulla till en cigarr. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt eller i en ugnsform med skarven nedåt. Pensla med za’atar oljan. Upprepa.

  5. Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills degen fått en gyllenbrun färg. Servera med äppeltzatziki.

Skål med tzatziki gjord på äppel
Bildtext Äpple och mynta i tzatzikin, som annars görs på gurka, gör genast den klassiska såsen somrigare.
Bild: Sara Forsius / Character House / Yle

Äppeltzatziki

10 minuter.

Det här behöver du:

2 dl Turkisk yoghurt

1 Granny Smith äpple

2 vitlöksklyftor

1⁄2 kruka mynta

1 msk olivolja

salt & svartpeppar

Så här gör du tzatzikin

  1. Skölj äpplet och riv det sedan grovt på ett rivjärn.

  2. Lägg äpplet på dubbelvikt hushållspapper och krama ur vätskan.

  3. Riv vitlöksklyftorna och strimla myntan.

  4. Blanda ner äpple, vitlök, mynta och oljan i yoghurten. Rör om och smaka av med salt och peppar.