Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny utbildning vid Novia i Raseborg ska ge kunskap i klimatsmarta byggnader

Från 2021
Honkarakennes fabrik
Bildtext Den nya utbildningen vid Novia i Raseborg ska ge kunskaper i krävande träkonstruktioner. Bilden har inget med utbildningen att göra.
Bild: Yle / Jaana Polamo

Yrkeshögskolan Novia lanserar en ny masterutbildning i Raseborg. Utbildningen ska ge de kunskaper och verktyg som behövs för att skapa hållbara och klimatsmarta byggnader.

Utbildningen ska ge de färdigheter som deltagarna behöver för att skapa byggnader som bland annat uppfyller målen i EU:s klimatpaket Fit for 55. I klimatpaket anges det hur EU ska minska sina utsläpp med minst 55 procent fram till år 2030.

De studerande får utbildning i byggnadsteknik och byggnadskonstruktion samt mekanik och fysik för byggande. Det här gör de för att få tillräckligt med kunskap om exceptionellt krävande träkonstruktioner.

Utbildningen Master of Engineering, Structural Engineering omfattar också bland annat ljudteknik i träkonstruktioner, klimatavtryck och livscykelberäkning för träbyggnader.

Studerande ska axla central roll

"Ett viktigt mål med den här utbildningen är att förbereda de studerande att axla en central roll när det gäller att skapa hållbara och klimatsmarta byggnader", säger vice prefekt Mats Lindholm i ett pressmeddelande från Novia.

Utbildningen är utformad så att deltagarna kan studera vid sidan om heltidsarbete, helst vid ett ingenjörsföretag, skriver Novia.

En stor del av studierna genomförs på nätet, och dessutom krävs självstudier och grupparbeten.

Två års arbetserfarenhet behövs

Utbildningen omfattar 60 studiepoäng. För att kunna söka till utbildningen behövs en lämplig examen: för den här utbildningen lägre högskoleexamen i teknik (Ingenjör YH), inom byggnadskonstruktion, samhällsteknik och konstruktion, maskin- eller produktionsteknik eller YH/Högre YH-examen i liknande ämnen.

De som söker till utbildningen ska även ha minst två år av arbetserfarenhet som är dokumenterad med arbetsintyg.

Källa: Pressmeddelande av Yrkeshögskolan Novia

Diskussion om artikeln