Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tidtabellen håller trots problem med leveransen – Kimitoöborna får båt- och köpcenter till sommaren

Från 2021
Uppdaterad 24.11.2021 11:34.
En grävmaskin framför stommen av det nya varuhuset i Kimito centrum.
Bildtext Maskiner och byggarbetare går på fullgång för att bynnaden ska stå klar i maj 2022.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Tisdagen den 15 juni utbröt en brand i ett varuhus i Kimito centrum. Inom några timmar stod fastigheten i ljusan låga och knappt något fanns kvar efter branden. Men redan nu står stommen för det nya bygget klar och den strama tidtabellen ser ut att hålla.

Coronapandemin har satt käppar i hjulet gällande leveranser men det har inte stoppat bygget.

– En förutsättning för att få det här att fungera och för att hyresgästerna skulle vara intresserade av att fortsätta på samma plats, var att vi behövde få hallen klar inför nästa sommar. Det har varit problem med leveranser på grund av coronapandemin. Dessutom har kostnaderna för råmaterial skjutit i höjden. För att bli klara i tid har byggarbetarna även jobbat veckoslut. Tack vare det lyckades man få gjutningsarbetet gjort förra veckan vilket var i sista stund, säger fastighetens ägare Lasse Jokinen.

På grund av den snäva tidtabellen sköts själva byggentreprenaden av företag utanför ön. Rivningsarbetet och en rätt så omfattande markbearbetning gjordes av lokala entreprenörer.

Båtar står på rad på en väg framför en brinnande affärslokal i Kimito centrum.
Bildtext Så här såg det ut bara några timmar efter att branden bröt ut.
Bild: Amanda Vikman / Yle

– Sen får vi se om också VVS- och elarbetet utförs av lokala entreprenörer, men det är ett stort jobb som kräver flexibilitet i och med att allt ska vara klart i maj så vi får se.

Utvändigt kommer den nya byggnaden att blir ganska likadan som den gamla. Den nya parkeringsplatsen blir större och invändigt blir isoleringen, uppvärmningen och belysningen uppgraderad enligt dagens standard.

– Jag vill också tacka kommunen som varit välvilligt inställd till byggarbetet så att allt har flutit på i god takt, säger Jokinen som helt tydligt är nöjd med hur arbetet framskridit.

Brandorsaken oklar

Eftersom branden var så häftig och lokalerna totalförstördes har det varit svårt att utreda brandorsaken. Enligt Egentliga Finlands räddningsverk är utredningen fortfarande inte slutgiltig men som det ser ut nu kommer brandorsaken att definieras som tekniskt fel.

Kimitoöns båtcenter har gjort sig hemmastadd i Björkboda och var sak har hittat sin plats. Men behovet av ett centralt läge för verksamheten kvarstår.

Anders Vahtola står i en båt som står inne i en hall.
Bildtext Båtbranschen har upplevt fördröjningar det senaste året på grund av att båttillverkarna haft problem med sina underleverantörer.
Bild: Amanda Ölander/Yle

– Det står nu klart att den huvudsakliga servicen och vinterförvaret blir kvar här. Speciellt på servicesidan fungerar det bättre här, hallarna är rymligare och mer ändamålsenliga än vad de var förut. Men nu då vi är verksamma på två ställen gäller det att ha bra koll på vart båtar levereras och när, säger Anders Vahtola, båtcentrets verkställande direktör.

Han ser fram emot invigningen av de nya lokalerna i vår.

– Vi har haft möjlighet att till exempel välja färgsättning och våra leverantörer är ganska måna om hur de olika märkena presenteras och vad man ser först när man kommer in i butiken. Utrymmet blir skräddarsytt för just båtar och båttillbehör och jag tror folk kommer att komma långa vägar för att ta sig en titt, säger Vahtola.

Långsamma båtleveranser på grund av sena vindrutor

Redan under sommaren hade flera båtbutiker svårigheter att leverera i tid vilket berodde på problem hos båttillverkarnas underleverantörer. Problemet ser fortfarande inte ut att vara löst.

– Vi och andra båtbutiker kommer att ha svårt att leverera båtar i en jämn takt kommande sommar. Det fattas helt konstiga saker som vindrutor, då måste kunden helt enkelt vänta att de kommer, säger Vahtola.

Nu verkar ändå båttillverkarna ha märkt att de behöver vara ute tidigare än förut då det gäller förändringar.

– Vill man justera något på sin båtmodell år 2022 så måste man föra en dialog med sin underleverantör senast 2021 eller ännu tidigare. Världen är annorlunda idag och snabba förändringar går inte att göra. Vi planerar också redan nu vilken båt som kommer vart vilken dag. Det är en minuttidtabell det handlar om, säger han.