Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekommendation om distansarbete återinförs i Egentliga Finland – munskyddsrekommendation gäller också för vaccinerade

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 18:55.
En gravid person jobbar framför en bärbar dator vid ett köksbord.
Bildtext Dags att återvända till hemmakontoret? Det hoppas iallafall coronakoordineringsgruppen i Egentliga Finland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Rekommendationen om distansarbete återinförs i Egentliga Finland. Enligt coronakoordineringsgruppen har coronaläget försämrats i en så snabb takt, att nya metoder för att förhindra spridningen måste tas. Det här är en rekommendation, arbetsgivare är alltså inte förpliktade att följa den.

Incidensen ligger nu på 250 fall per 100 000 invånare och stiger fortsättningsvis. Distansarbete minskar på kontakterna mellan människor, inte enbart på arbetsplatser utan också inom kollektivtrafiken, anser koordineringsgruppen.

Koordineringsgruppen rekommenderar också att alla använder munskydd både inomhus och utomhus i sådana lägen, då det inte går att hålla avstånd till andra.

Det här gäller också vaccinerade personer, eftersom man kan sprida viruset också som vaccinerad. Rekommendationen om munskydd gäller också i skolor och läroverk från årskurs 4 och uppåt.

"Läget har försämrats under flera veckor och nu måste vi agera för att få smittspridningen att sjunka" säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressutskick.

Coronakoordineringsgruppen anser också att covidintyg borde tas i bruk på krogar och restauranger utan tidsbegränsningar.

Dessutom rekommenderar den att julfester och andra evenemang ordnas med hjälp av covidintyg. Det här är möjligt på julfester som ordnas på restauranger, säger coronakoordineringsgruppen.

På tisdagen var 16 patienter inlagda för covid-19 vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och fem av dem vårdas på intensivvårdsavdelningen.