Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors-Vanda flygplats nya terminal har öppnat: "Jag är säker på att passagerarmängderna återvänder till det normala inom några år"

Från 2021
Uppdaterad 01.12.2021 18:20.
Svenska Yle live: Helsingfors-Vanda flygplats nya terminal öppnar om en vecka – följ med på en rundtur - Spela upp på Arenan

Terminal T2 vid Helsingfors-Vanda flygplats har fått nya flyglar och renoverats grundligt, en investering som kostat kring en miljard euro. Den nyrenoverade terminalen öppnade den 1 december. Finavias tekniska direktör tycker att man ska satsa på flygtrafiken trots klimatförändringen, och att utsläppsnedskärningarna ska komma från användning av förnybara bränslen.

Svenska Yle fick besöka terminalen en vecka innan den öppnade för allmänheten. Genom att klicka på artikelns huvudbild kan du följa med på rundturen.

Det är alltså en ny byggnad som alla i framtiden ska använda för incheckning. Terminal T1 ska stängas och T2 ska användas för säkerhetskontroller. När den nya flygeln öppnas den 1 december ska den ändå i huvudsak fungera som ingång, därifrån passagerarna får gå vidare till de gamla terminalbyggnaderna.

– Pandemin var ett stort slag mot branschen. Vi måste fundera hur vi kan spara pengar. Det här projektet är egentligen vår största utgift. Men då vi såg hur nära allt var att bli klart, var det självklart att vi inte skulle avbryta renoveringen, säger Henri Hansson, Finavias tekniska direktör.

Hur ser passagerarmängden ut i dag?

– För några månader sedan låg mängden på ungefär 5 procent av normalnivån, i dag ligger den på cirka 30, det är en bra nivå. Om några år är antalet passagerare säkert tillbaka på normalnivå.
Du pratar om en "normalnivå" och menar passagerarantalet innan pandemin. Du tror alltså att flygtrafikens passagerarmängder kommer att återgå till nivån innan pandemin?

– Personligen är jag säker på det. Det finns ett behov av att röra på sig, i Asien finns miljoner människor som aldrig flugit.

Henri Hansson tittar in i kameran iförd en kavaj.
Bildtext – Jag tror att flygtrafiken återgår till det normala efter pandemin, säger Henri Hansson, teknisk direktör vid Finavia.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Finavia har satsat på att de nya byggnaderna ska vara klimatvänliga. Till exempel är den nya flygeln 30 procent mera energieffektiv än de nuvarande minimikraven.

Den stora "boven" inom flygtrafiken är ändå flygplanens bränsle. Kan ni göra något från flygplatssidan för att minska på de utsläppen?

– Vi har ett system där vi kan informera planen vilken bana de ska till och exakt där långt före de landar. Då vi har det ganska "rymligt" i luften här, så kan de naturligt börja sänka sin höjd och närma sig flygplatsen redan betydligt innan de landar, till skillnad från att plötsligt dyka och använda mycket bensin.
Klimatförändringen gör att vi borde minska på vårt flygande. Är det nu rätt tid att öppna en ny flygel och satsa på ännu mera flygtrafik?

– Flygtrafiken står för cirka 2 procent av de globala utsläppen – vilket inte är så mycket, men det betyder absolut att vi måste bära vårt ansvar. Flygtrafik är ändå kollektivtrafik, så jag tror det är viktigare att vi minskar på utsläppen genom att använda förnybara bränslen och endast flyga fullsatta plan, samt genom att förbinda oss till avtal och utsläppsnedskärningar på internationell nivå.

Ritad av Odes arkitekter

Terminal T2 vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Den nya terminalen utifrån.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Den skarpögde känner måhända igen den nya byggnadens linjer och former, och jovisst är det samma arkitekter och arkitektbyrå som har ritat centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Hela 90 procent av materialet som har använts är inhemskt.
Renoveringen är en del av ett större projekt vid flygplatsen. Planeringen inleddes för närapå tio år sedan och ännu är inte allting klart. Flygplatsen får nya såväl byggnader som trafikarrangemang. Projektet har kostat kring en miljard euro.

Både tidtabellen och budgeten har hållit.

Flygplatsens renoveringsprojekt höll på att avbrytas under coronapandemin, då passagerarmängderna föll drastiskt, berättar Henri Hansson, teknisk direktör vid Finavia.

Terminal T2 vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext En stor del av materialet är inhemskt.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Terminalbyggnaden är två våningar hög. Den centrala punkten i den nedre våningen är ett slags oas där inredningen är som hämtad ur den finska naturen.

Insidan av Terminal T2 vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext En oas markerar mitten av terminalen.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Men ännu är inte arbetet riktigt klart. Det finns saker som ännu ska falla på sin plats.

Byggarbete med metallstänger och cementblock.
Bildtext Det kan bli bråttom att hinna med det sista inför invigningen. Så här såg det ut en vecka innan.
Bild: Yle/Lukas Rusk
Terminal T2 vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Bland annat finns apparater där du kan utföra din incheckning själv.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Artikeln uppdaterades 24.11 kl 12.10 med uppgifter om terminalbyggnaden.

Artikeln uppdaterades kl 12.44 med fler bilder från flygplatsen.

Artikeln uppdaterades kl 14.32 med citat av Henri Hansson.