Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klæbo och Bolsjunov duellerar igen, världscupdrottningen gör comeback och OS-kungen tar avsked – fem frågor inför världscupstarten i Ruka

Från 2021
Uppdaterad 24.11.2021 13:52.
Kläbo och Bolsjunov efter femmilen i Oberstdorf.
Bildtext Femmilsduellen i Oberstdorf slutade i grym besvikelse för både Klæbo och Bolsjunov.
Bild: Getty Images

Tvekampen mellan Johannes Høsflot Klæbo och Aleksandr Bolsjunov har bjudit på rafflande uppgörelser de senaste åren. Mycket talar för att det skrivs nya kapitel till följetongen också under den kommande säsongen som inleds på fredag i Ruka.

1. Vem drar det längsta strået – Klæbo eller Bolsjunov?

Vi minns de avslutande scenerna från Oberstdorf. Johannes Høsflot Klæbo trängde sig förbi Aleksandr Bolsjunov på femmilens upplopp vilket ledde till att Bolsjunovs stav gick av. Klæbo diskades medan Bolsjunov blev passerad av Emil Iversen och fick nöja sig med silver.

De två världsstjärnorna har dominerat längdskidåkningen på herrsidan de senaste åren och bjudit på många klassiska holmgångar. Yle Sportens expert Matias Strandvall utgår från att de är herrarna på skidtäppan också i vinter.

– Jag tror att Erik Valnes kan utmana i sprint och Iivo Niskanen i de klassiska distansloppen. Det finns också några andra utmanare, till exempel Sergej Ustiugov som jag tror att kommer att göra en bra säsong, men Klæbo och Bolsjunov är fortsättningsvis de största stjärnorna på herrsidan, säger han.

Johannes Hösflot Kläbo före Aleksandr Bolsjunov på upploppet.
Bildtext Klæbo är den regerande sprintkungen.
Bild: AOP

Bolsjunov har varit bättre av de två på distanslopp medan Klæbo har varit nästan omöjlig att besegra i sprint. Klæbos insats på femmilen på den oerhört tuffa banan i Oberstdorf bevisade ändå att hans uthållighetsegenskaper har utvecklats rejält.

– Klæbo är fortfarande mer beroende än Bolsjunov av hur enskilda distanslopp utvecklas. Är det klungåkning och knyckig fart så är han alltid med i kampen. Jag förväntar mig att han är ännu bättre än tidigare på längre distanser i vinter, säger Strandvall.

2. Ingvild Flugstad Østberg är tillbaka, men i hurudan form?

Norges damlandslag har en joker i truppen. Ingvild Flugstad Østberg har enorm potential, världscupvinnare 2018/19 som hon är, men frågan är om hon är fågel eller fisk?

Østberg har inte tävlat på ett och ett halvt år. Hon drabbades av ett benbrott i foten sommaren 2020 och till slut satte hälsoproblem stopp för hennes medverkan under förra säsongen.

Att komma tillbaka på samma höga nivå som förr är lättare sagt än gjort, hävdar Strandvall.

– Det är oerhört svårt. Om man har haft hälsoproblem som lett till brist på energi så tar det länge för kroppen att återhämta sig. Vi snackar inte veckor och månader, utan det kan i värsta fall ta flera år innan kroppen är helt återställd.

Ingvild Flugstad Östberg.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg gör comeback på lördag.
Bild: All Over Press

Østberg har inte tävlat i höst över huvud taget utan gör sin säsongsdebut och comeback i Ruka.

– Hon är ett stort frågetecken. Jag har sett på nära håll idrottare som har kämpat med snarlika problem. Norska landslagsledningen har visserligen haft bra koll på hennes läge hela tiden och i och med att hon har varit borta ett helt år så är det möjligt att hon är lika bra som tidigare.

3. William Poromaa frälser den svenska herrskidåkningen?

Samtidigt som de svenska damåkarna har radat upp världsklassresultat på bred front och på löpande band, så har det varit tunnsått med blågula framgångar på herrsidan sedan VM i Falun 2015.

Åtminstone på sikt hoppas de svenska skidvännerna att William Poromaa sätter punkt för den ökenvandringen. Förväntningarna på 20-åringen är så högt uppskruvade att Calle Halfvarsson kallat sin landslagskollega för ”frälsaren”.

– Poromaa fattade ett intressant beslut då han valde att flytta isär från sin flickvän Frida Karlsson för att satsa på skidåkningen, säger Strandvall.

William Poromaa i farten.
Bildtext William Poromaa är förkyld och har skjutit upp sin säsongspremiär.
Bild: Lukas Johansson / Svenska Skidförbundet

Poromaa flyttade och bytte klubb för att träna tillsammans med Jens Burman, som avslutade förra säsongen starkt.

– Jag tror att båda har dragit nytta av det upplägget. De har haft större resurser att följa upp träningspassen så jag har stora förväntningar på båda två.

Poromaa står över världscuppremiären på grund av förkylning men siktar på att delta i världscuptävlingarna i Lillehammer därpå följande veckoslut. Burman tvingades också lämna återbud på grund av skadeproblem.

4. Får Frida Karlsson till en säsong utan motgångar?

William Poromaas flickvän Frida Karlsson fick sitt stora genombrott i samband med VM i Seefeld 2019 då hon vann två individuella medaljer och stafettguld. I Oberstdorf knep hon två silver och ett brons i distansloppen.

I skuggan av medaljrasslet har hon ändå haft både hälso- och skadeproblem.

– Den gemensamma nämnaren är att hon ligger på gränsen hela tiden. När man tränar hårt och kanske äter för lite så finns det risker. Hon är ett extremfall, men också en extrem idrottare som gör extrema resultat, säger Strandvall.

Frida Karlsson i VM 2021.
Bildtext Frida Karlsson var på bettet i VM i vintras.
Bild: Sven Simon / All Over Press

Karlsson ser ut att ha klarat av att balansera på rätt sida om gränsen den gångna träningssäsongen. Hon var överlägsen under helgens tävlingar i Bruksvallarna. Hon vann båda distansloppen med bred marginal till landslagskollegan och världsstjärnan Ebba Andersson.

– Om hon hålls frisk så är hon den som i första hand utmanar Therese Johaug den här säsongen.

5. Dario Cologna tar avsked med nya OS-framgångar?

En av längdskidåkningens största stjärnor, schweizaren Dario Cologna, sätter punkt för sin karriär efter den här säsongen. Cologna har vunnit de tre senaste OS-gulden på 15 kilometer.

– I Schweiz jämför man honom med Roger Federer. Tennisen är förstås mycket större än skidsporten internationellt, men det säger en del. Han är betydligt större i Mellaneuropa än vad många finländare inser, säger Strandvall.

Dario Cologna jublar.
Bildtext Dario Colognas svit av OS-framgångar går inte av för hackor.
Bild: EPA-EFE/FILIP SINGER

Colognas formkurva har dalat en del sedan OS i Pyeongchang men Strandvall tror inte att den 35-årige rätoromanen har satt sin sista potatis i kampen om tätplaceringar.

– Jag vågar påstå att man inte kan räkna bort honom då det blir 15 kilometer klassiskt i Peking. Han är en stor mästare.

Artikeln uppdaterad kl. 13.51. Jens Burman tävlar inte i Ruka, trots att det tidigare stod så i artikeln.