Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två tonåringar misstänks för dråpförsök i Åbo – polisen: Antalet våldsbrott som utförs av minderåriga ökar

Från 2021
Uppdaterad 23.11.2021 15:37.
Taket på en polisbil med en polisskylt.
Bildtext Enligt polisen i sydvästra Finland har antalet våldsbrott som utförs av minderåriga ökat märkbart i år. Bildsättningsbild.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Två tonåringar misstänks för dråpförsök i Åbo. Brottet skedde natten till lördagen i en privatbostad på Sirkkalagatan i Åbo.

Tre unga män och en ung kvinna umgicks i kvinnans lägenhet och drack alkohol, då de tre männen började gräla.

Två av männen började misshandla den tredje. Enligt polisen var det frågan om en grov misshandel, som kunde ha lett till döden och därför utreds fallet som dråpförsök.

Det var grannarna som larmade polisen, som avbröt misshandeln. Poliserna var tvungna att använda maktmedel för att gripa de två männen, eftersom de betedde sig aggressivt. Exempelvis spottade en av männen polisen i ansiktet.

De misstänkta är födda 2004 och 2005. Offret är i samma ålder. Polisen ger ingen mer information om fallet i det här skedet.

Polisen: Våldsbrott som utförs av minderåriga ökar

Enligt polisen i sydvästra Finland har antalet våldsbrott som utförs av minderåriga ökat märkbart i år. Förutom det dråpförsök som nu utreds utreder polisen också två andra dråpförsök, där de misstänkta är minderåriga. I ett av de här fallen är den misstänkta gärningspersonen under 15 år gammal.

Enligt polisen finns det också signaler på att en del ungdomar ger sig på främmande personer. De här fallen utreds ofta i samarbete med andra myndigheter med hjälp av polisens Anckar- verksamhet.

I fjol registrerades 11 fall av grov misshandel som utförts av minderåriga, i år är motsvarande siffra 19 fall. Antalet lindriga fall av misshandel eller misshandel var 318 i fjol, och i år är siffran hittills 429 fall.