Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ännu hinner du rösta – vem ska bli Finlands lucia 2021?

Finlands lucia Ingrid Enckell och tärnor står utanför Helsingfors domkyrka.

Luciaomröstningen är på slutrakan och pågår fram till onsdag 24.11 klockan 23.59. När du röstar på en luciakandidat deltar du samtidigt i luciainsamlingen och precis som tidigare år går de insamlade medlen till att stöda barnfamiljer som har det svårt. Du kan rösta och delta i insamlingen på adressen lucia.fi.

November närmar sig sitt slut och det gör också valet av Finlands lucia. Men du hinner ännu rösta – det gör du på webbadressen lucia.fi.

På torsdagen den 25 november får vi veta vem som kommer att bära ljuskronan i år. Luciainsamlingen fortsätter däremot ända fram till den sista januari 2022.

Klicka här för att bekanta dig närmare med de tio luciakandidaterna!

Luciakandidaterna år 2021 poserar på en bänk.
Bildtext De tio luciakandidaterna på de tios dag 2021. Övre raden från vänster: Denjah Leinson, Astrid Lindholm, Tilde Koroleff, Emelie Jungner, Cecilia Lasén. Undre raden från vänster: Sandi Bengts, Anna Hasselblatt, Anna-Matilda Rosendal, Tilde Polviander, Ronja Vinberg. Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Fira luciadagen med Svenska Yle!

Svenska Yle inleder luciafirandet måndagen den 13 december med luciamorgonen klockan 8.30 i Yle Fem och på Yle Arenan. Det blir en cirka en timme lång direktsändning från Nationalmuseet i Helsingfors.

Innan Finlands lucia och luciakören skrider ner för trapporna i Nationalmuseet bjuder vi på luciastämning från olika håll i Svenskfinland.

Från och med klockan 9.10 kommer Finlands lucia med luciakören att sjunga – den delen av luciamorgonen sänds också direkt i Yle Vega. Programvärd för luciamorgonen är Hannah Norrena.

På kvällen klockan 17.00 är det dags för luciakröning i Domkyrkan i Helsingfors. Kröningen kan du följa med direkt i Yle Fem eller på Yle Arenan.

Finlands lucia 2021 kröns av Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd. Gästartist under kröningskonserten är Johanna Grüssner. Programvärd för kröningskonserten är Eva Frantz.

Dirigent för luciakören är Jannike Sandström.

De direktsända programmen Luciamorgonen och kröningen av Finlands lucia 2021 görs i samarbete med Folkhälsan.