Ge vardagsmiddagen ett lyft med nya smaker – krydda din pasta bolognese med kardemumma
Ellas bolognese får en udda skjuts av kardemumma. Det behövs bara en liten mängd av den dominanta kryddan för att få en ny växel i rätten.
Att utmana sina smaklökar med nya smaksättningar på ”vanlig” mat är roligt, och ett bra sätt att sätta sprätt på fantasin. Om vi tar våra alldeles alldagliga vardagsrätter och ger dem en liten twist får vi lite mer ruljans i kryddskåpet.
Kardemumma i varmrätter är vanligt i Indien men i den här smaksättningen får vi bara en liten aning om en ny nyans.
Servera gärna Ellas bolognese med hennes hemlagade ketchup med kanel och ale och färgstarka lingondricka med nejlika.
Pasta bolognese med kardemumma
Det här behöver du (ca 8 portioner):
1 kg nötfärs eller vegofärs
en stor gul lök
en morot, riven
2 vitlöksklyftor
en färsk, röd chili, hackad utan kärnor
2 burkar krossade tomater med örter
1 dl rött vin
1-2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1-2 tsk krossad kardemumma
Gör så här:
Fräs lök och vitlök mjuka i lite olja.
Bryn färsen tillsammans med löken. Tillsätt de övriga ingredienserna.
Låt såsen puttra på ett tag så att smakerna intensifieras och krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver och torkad oregano efter smak.
Koka en god favoritpasta och toppa med basilika, nymald svartpeppar och riven lagrad ost.
Resterna blir lunchlådor eller fryses ner till en annan dag.